Remedii pentru durerile cauzate de pietrele la rinichi

1 80381 original jpg jpeg

Dacă te trezeşti în toiul nopţii din cauza senzaţiei puternice de urinare, ca apoi să constaţi că a fost o alarmă falsă, lucru deloc plăcut, este foarte posibil să ai pietre la rinichi. Pe lânga disconfort, apar şi durerile, însă există remedii care le pot alina.

Pietrele la rinichi sunt minerale dure şi depozite de sare, formate în interiorul rinichilor. De obicei, acestea apar ca rezultat al urinei prea concentrate, care duce la cristalizarea mineralelor. Dacă urina ta conţine calciu, oxalat şi acid uric, devine dificilă diluarea lor. Alţi factori care pot cauza apariţia pietrelor la rinichi sunt: infecţiile urinare, deshidratarea severă, obezitatea, acidoza renală tubulară, chisturile, folosirea anumitor medicamente şi hiperparatiroidismul.

Simptomele pietrelor la rinichi

Este foarte posibil să remarci prezenţa pietrelor la rinichi de-abia atunci când ele trec prin uretră. Printre cele mai frecvente simptome se numără: senzaţia de durere în timpul urinării, durere în părţile laterale, sub coaste sau în partea inferioară a abdomenului, ameţeli, greaţă şi urina urât mirositoare, de culoare roz sau roşie.

Ulei de grepfrut

Este un ulei cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, considerat a fi un diuretic natural care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Adaugă 2 picături de ulei de grepfrut la un pahar cu apă. Bea de 2 ori pe zi.

Cidru de mere

Cidrul de mere este recomandat în tratarea pietrelor la rinichi datorită acidului acetic din compoziţia sa, care ajută la dizolvarea acestora, reducând senzaţia de durere din timpul urinări.. Adaugă 2 linguriţe de cidru de mere la 2 l de apă şi amestecă bine. Pentru a da un gust mai bun, poţi pune o lingură de miere. Bea din această băutură pe tot parcursul zilei, până dispar simptomele.

Vitamine şi minerale

Consumul de vitamine şi minerale este asociat cu reducerea riscului de a face pietre la rinichi. Vitamina B6, de exemplu, consumată zilnic, împreună cu magneziu şi calciu, acţionează ca un scut împotriva formării pietrelor la rinichi. Le poţi lua sub formă de suplimente sau direct din natură din spanac, alune, iaurt, lapte şi brânză.

Ceai verde

Este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea pietrelor la rinichi, fiind un diuretic şi un antioxidant natural. În acelaşi timp, ameliorează senzaţia de disconfort. Pune o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă de ceai verde şi strecoară după 2-3 minute. Dacă vrei să adaugi miere, lasă-l să se răcească un pic. Bea 2-3 căni în fiecare zi.

Metode de prevenţie:

-bea suficientă apă pentru a preveni deshidratarea

-urmează o dietă bogată în calciu

-redu cantitea de sodiu din alimentaţie

-consumă rar alimente care conţin oxalaţi – ciocolată, spanac, cartofi dulci, produse din soia, cafea, alune şi tărâţe de grâu

-redu proteinele animale din peşte, carne de porc, pui, carne de vită

-evită suplimentele cu vitamina C