Propolisul combate infecţiile

Studiile au arătat că propolisul luptă împotriva a 21 de bacterii,9 specii de ciuperci parazite şi a altor 30 de tipuri de virusuri. Este compus din polen,dar şi din răşini vegetale,ceară,uleiuri,conţine mai multe minerale (cupru,zinc,mangan,cobalt,magneziu,siliciu,aluminiu,fier). Cantitatea recomandată pentru consum e de 10 grame (cât un sâmbure de măslină),înainte de masă. Se mestecă 15-20 de minute,apoi se înghite. O altă variantă e consumul a 20-40 de picături de tinctură de propolis,cu o linguriţă de miere,indicată în creşterea imunităţii.

PONT:Alege mierea de hrişcă în locul celei de salcâm,pentru că este mai bogată în antioxidanţi,importanţi în procesul de imunizare.

Usturoiul,„soldatul“ organismului

Alături de ceapă şi praz,usturoiul ajută la detoxificarea organismului,stimulând astfel sistemul imunitar. Un bulb conţine aproape 200 de substanţe active (vitamine,minerale,aminoacizi,enzime,proteine,lipide şi uleiuri volatile). Ca să ţii microbii deoparte,consumă cam trei-patru căţei zilnic,în stare crudă. Atenţie! Femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să evite usturoiul,deoarece acesta îi poate produce probleme cardiace fetusului.

PONT:Fă-ţi un sirop de usturoi! Amestecă 10-15 căţei de usturoi pisaţi cu 20 de linguri de miere de salcâm,după care pune totul într-un borcan şi lasă la macerat două săptămâni. Preparatul se strecoară şi se administrează câte 2-3 linguriţe,de trei ori pe zi.

Măceşele,  fructele-medicament

Bogate în vitamina C,măceşele mai au în compoziţia lor vitaminele A,B1,B2,B3,K,benefice organismului,dar şi minerale (calciu,magneziu,fier,potasiu). Toamna,când suntem predispuşi gripei,dar şi în perioadele de suprasolicitare fizică şi efort psihic,măceşele pot fi remediul potrivit. Le poţi consuma sub formă de infuzie,pulbere,sirop sau gem. Pentru curele cu pulbere de măceşe,este bine să apelezi la produse de la plafar.

PONT:Prepară-ţi un ceai sănătos! Toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de fructe. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 15 minute,după care se bea cald,pe parcursul a 10-15 minute. Se beau două căni pe zi.


Inhalaţiile cu miere,dizolvată în apă călduţă,la care adaugi câteva picături de tinctură de propolis,ajută la desfundarea căilor respiratorii.

Sfatul specialistului-Anca Păunescu,medic specialist medicină generală,Medicover Grozovici,tel.:021.9896

Legumele şi fructele sunt şi ele esenţiale pentru o dietă sănătoasă,de întărire a sistemului imunitar. Aceste alimente conţin o cantitate mare de minerale,vitamine,antioxidanţi,fibre vegetale şi apă. Prin urmare,se recomandă consumul lor ca atare ori sub formă de sucuri proaspete,în fiecare zi. O raţie echilibrată corespunzătoare unui necesar mediu de 1.400-1.600 de kilocalorii conţine 2-4 porţii de fructe şi 3-5 porţii de legume,ceea ce corespunde în medie cu 300 ml suc de fructe şi 300-400 ml suc de legume.