Ingrediente: 

- 1 kg dovleac plăcintar, curăţat

- 800 g zahăr

- 250 g apă

- 50 g zahăr vanilat

- zeama de la o lămâie


Mod de preparare: 

Spargem dovleacul în două, apoi înlăturăm seminţele şi nervurile din jurul lor.

Tăiem dovleacul în bucăţi mai mici să-i putem curăţa coaja mai uşor. Curăţăm coaja, apoi tăiem bucăţile de dovleac în cuburi mai mici. Dovleacul nu oxidează, ca alte fructe, dar îl stropim, totuşi, cu zeama de la 1/2 lămâie, pentru a-i intensifica culoarea. 


Siropul: 

Punem la fiert apa cu zahărul, într-un vas cu pereţi dubli. Amestecăm în vas până când zahărul se topeşte, apoi lăsăm siropul să fiarbă la foc mic până devine consistent.  Aproximativ 20 de minute îl lăsăm să fiarbă, dar facem testul bulei de sirop.  Luăm din sirop cu o linguriţă şi picurăm pe o farfurie. 

Dacă siropul se împrăştie, nu este gata. Dacă rămâne ca o bulă pe farfurie, atunci este gata. 

Când siropul a ajuns la consistenţa dorită, adăugăm cuburile de dovleac şi le amestecăm cu siropul.

Fierbem dulceaţa de dovleac plăcintar până când cuburile de dovleac se pătrund bine.  Amestecăm din când în când în ea şi înlăturăm eventuala spumă care se formează.  Nu se formează decât puţină spumă pe margini, dar o înlăturăm.  Când cuburile de dovleac plăcintar sunt bine pătrunse, adăugăm zahărul vanilat.  Amestecăm uşor cu o spatulă de lemn,până când zahărul vanilat este topit.  Adăugăm şi restul din zeama de lămâie apoi oprim focul. 

Cu 6-7 minute înainte de stingerea focului, introducem la cuptor, borcanele spălate şi bine scurse, pentru a le steriliza. Umplem borcanele fierbinţi cu dulceaţa, de asemeni fierbinte şi înfiletăm capacele. Le introducem la cuptor cu focul aprins, la 150 de grade, pentru 5 minute.  După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, când vor fi complet răcite. 


Sursă: a1.ro