Reţeta originală de prăjitură doboş

1 83760 original jpg jpeg

Prăjitura doboş este un desert delicios, care arată foarte bine pe o masă festivă, însă unul ce pare greu de preparat. Dacă urmezi paşii, nu are cum să nu îţi iasă. Te va cuceri pe loc! 

Tortul Doboş este binecunoscut în mai toate cofetăriile din Europa. Îndrăgita prăjitură a fost prezentă în cofetăriile din România de foarte multă vreme.

Este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate prăjituri în special în zona de vest şi în Ardeal, datorită comunităţii maghiare. Reţeta originală aparţine unui maestru cofetar maghiar.

Ingrediente

Pentru foi

- 6 ouă

- un praf de sare

- 120 gr zahăr

- 120 gr făină

- 40 gr unt

Cremă:

- 3 ouă

- 200 gr zahăr

- 2 plicuri zahăr vanilat

- 150 gr ciocolată neagră

- 1,5 linguri unt

- 250 gr unt 82% grăsime, nesărat

- 2 linguri cacao

- 2 linguri zahăr pudră

Caramel :

- 100 gr zahăr

Mod de preparare

Într-un bol mixam albuşurile cu un vârf de sare. Adăugăm zahărul şi mixam până se întăreşte. Gălbenuşurile le frecăm cu untul topit şi răcit şi le adăugăm peste spumă. La final încorporăm făină folosind o spatulă şi amestecând cu mişcări uşoare să nu se lasă spumă.

Din această compoziţie coacem pe rând două foi în tavă mare de la aragaz, tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm la cuptor 12-15 minute la 175 de grade. 

Foile le scoatem din tavă şi le îndepărtăm hârtia de copt. Dacă s-au răcit complet, le punem una peste altă şi le tăiem în trei. Şi aşa am obţinut 6 foi câte avem nevoie pentru Doboş. 

Într-un vas rezistent la căldură amestecăm ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat şi punem pe baie de aburi amestecând până se topeşte zahărul. Luăm de pe foc şi mixam cu mixerul.

Separat într-un alt vas punem ciocolată ruptă bucăţele împreună cu o lingură şi jumătate de unt şi o topim pe baie de aburi. Lăsăm să se răcească puţîn (cât să nu fie fierbinte) apoi o adăugăm treptat peste compoziţia de ouă mixând de fiecare dată. 

Într-un alt bol mixam untul cu zahărul pudra şi cu cacauă până devine foarte cremos. La final amestecăm cele două compoziţii, adăugând din crema de ciocolată, câte puţîn, în crema de unt. 

Aşezăm pe un platou prima foaie şi o ungem cu crema, apoi procedăm la fel cu restul de 4 foi. Păstrăm ultima foaie pe care o vom unge cu caramel. 

Ungem tot tortul cu crema şi deasupra facem 16 moturi (8 pe o parte şi 8 pe cealaltă de-a lungul prăjiturii) peste care urmează să vină aşezate feliile cu caramel. 

image

Pentru caramel, punem vasul cu zahăr pe foc mic şi lăsăm să se caramelizeze. Zahărul trebuie să fie complet topit, dar atenţie să nu se ardă. 

Dăm tortul la frigider 2-3 ore înainte de a-l servi. Poftă bună!

Sursă: bucataras.ro