O cină specială cu legume şi cu fructe de toamnă

Alege pentru o cină specială un meniu bazat pe legume de sezon. Poţi să le combini cu carne de pui sau peşte. Pentru desert, alege fructe parfumate de toamna cum sunt merele, perele sau gutuile.

Roşii umplute cu brânză feta şi cu spanac

4 porţii

40’

dificultate medie

Ingrediente:

8 roşii mari

400 g brânză feta

300 g spanac

2 ouă

ulei, pentru prăjit

Sotează spanacul în ulei încins 2-3 minute, apoi lasă-l la scurs. Amestecă brânza feta cu spanacul mărunţit şi cu ouăle. Taie căpăcelele roşiilor şi lasă-le deoparte. Scobeşte interiorul, apoi pune în mijloc câte o lingură de umplutură. Acoperă cu căpăcele şi aşază roşiile într-o tavă de copt. Lasă-le să se coacă la foc mediu, până ce devin moi.

Ratatouille

4-5 porţii

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

200 ml sos de roşii

4-5 vinete

3 dovlecei

3 cepe

4 ardei copţi descojiţi

7 roşii mari

3 căţei de usturoi

2 frunze de dafin

100 ml ulei

1 legătură pătrunjel

sare

piper

cimbru

Într-un blender, pune ardeii copţi, trei roşii descojite şi sare, după gust. Mixează până ce obţii un sos. Toarnă sosul într-o tavă de copt. Feliază vinetele, dovleceii, cepele, roşiile rămase şi aranjează-le în tavă, ca în imagine. Pune într-un robot de bucătărie uleiul, usturoiul, pătrunjelul şi adaugă sare, piper şi cimbru, după gust. Mixează până ce obţii un sos. Adaugă sosul peste tava cu legume, apoi pune-o la copt, la foc mediu 30 de minute.

 

Peşte cod în sos de roşii cu măsline

5 porţii

40’

dificultate medie

Ingrediente:

4-5 bucăţi peşte cod

5 cartofi mici

4-5 roşii bine coapte

2 ardei capia

2 cepe

200 g măsline

1 legătură pătrunjel

3-4 căţei de usturoi

ulei, pentru prăjit

Prăjeşte peştele, presărat cu sare, în ulei, apoi pune-l pe un platou la răcit. Într-o tigaie curată, încinge uleiul, pune ceapa tocată şi las-o să se înmoaie. Adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi mai sotează 2-3 minute. Pune roşiile descojite într-un blender şi mixează până ce obţii un sos. Fierbe cartofii întregi, apoi scurge-i de apă. Pune în tigaia cu ceapă şi ardei peştele prăjit tăiat în bucăţi potrivite, cartofii întregi fierţi şi toarnă sosul de roşii deasupra. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic 2-3 minute, apoi adaugă usturoiul pisat şi măslinele şi mai lasă acoperit un minut. Serveşte mâncarea cu pătrunjel tocat.

 

Gutui însiropate în stil turcesc

3-4 porţii

2 h

dificultate medie

Ingrediente

Pentru sirop:

3-4 gutui mari

300 g zahăr
2-3 cuişoare
1 baton mic de scorţişoară
1 lămâie bio
2-3 căni apă

Pentru spuma de iaurt:

100 g iaurt grecesc

50 ml smântână pentru frişcă

fistic sau nucă măcinată, pentru decor

Descojeşte lămâia cu ajutorul cuţitului de curăţat legume. Spală şi curăţă gutuiele de coajă şi de cotoare, apoi taie-le în jumătăţi egale. Pe măsură ce le-ai curăţat, stropeşte-le cu suc de lămâie, ca să nu se oxideze. Pune gutuile într-o cratiţă, cu partea tăiată în sus. Adaugă coaja de lămâie, cuişoarele şi zahărul. Toarnă apa şi ţine-le la fiert o oră şi jumătate, la foc mic. Nu lăsa lichidul să clocotească, altfel gutuile se vor înmuia prea tare. După 1,5 ore, siropul ar trebui să aibă deja o tentă portocalie. Întoarce gutuile cu partea tăiată în jos, adaugă batonul de scorţişoară şi mai lasă-le la fiert aproximativ o oră, până când siropul va scădea încet şi se va îngroşa. Lasă siropul să se răcească, apoi pune oala în frigider. Amestecă iaurtul cu frişca bătută şi umple cu crema obţinută jumătăţile de gutui. Serveşte-le presărate cu fistic sau cu nuci măcinate.