Semne de foc pe cer

Împărăteasa Elena s-a născut în localitatea Drepanum din Asia Mică (numită ulterior Helenopolis), provenind dintr-o familie de condiţie umilă. S-a căsătorit cu generalul roman Constantius Chlorus, iar un an mai târziu s-a născut împăratul Constantin. După moartea tatălui său, Constantin a fost proclamat Augustus, adică împărat. În anul 312, în ajunul bătăliei cu rivalul său la tron, Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer o cruce strălucitoare. Crucea era însoţită de mesajul „in hoc signo vinces“, adică „cu acest semn vei învinge“. Constantin a pornit în luptă cu crucea şi l-a învins pe Maxenţiu. Atunci, a decis să îmbrăţişeze religia creştină.

Sprijin pentru creştini

Prin edictul de la Milan, împăratul Constantin a recunoscut religia creştină ca fiind legitimă în Imperiul Roman. De asemenea, a scutit biserica de dări şi i-a înapoiat bunurile confiscate. A sprijinit renovarea şi ridicarea lăcaşurilor creştine şi a hotărât ca duminica să fie zi de repaus. A adoptat legile prin care erau interzis adulterul, avortul, abandonarea nou-născuţilor sau vinderea lor. A organizat Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în care a fost fixată data sărbătorii pascale şi a fost compus Crezul.

Redescoperirea Sfintei Cruci

Împărăteasa Elena a stat în umbra fiului şi l-a sfătuit permanent. A călătorit la Ierusalim, hotărâtă să găsească Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul. A pus să se sape pe locul unui templu şi a găsit trei cruci. Le-a apropiat de corpul unei persoane decedate, care a revenit la viaţă după ce a fost atinsă de Crucea Sfântă.

Ştiai că…

…numele Elena se traduce „făclie“,„torţă“ şi „strălucirea soarelui“?

… în calendarele populare, ziua de 21 mai este cunoscută şi sub numele de „Constantin Graur“? Începând cu această zi,păsările sălbatice încep să-şi înveţe puii să zboare.