Castelele uitate ale României

1 57721 original jpg jpeg

Dacă eşti fascinată de reşedinţele somptuoase ale nobililor de altădată, află că în România există puzderie de palate şi castele care aşteaptă să fie vizitate. Adeseori lăsate în paragină, uitate de circuitele turistice sau proaspăt restaurate, aceste clădiri sunt mici bijuterii arhitectonice şi au poveşti uimitoare.

Castelul Kendeffy: panoramă spre Retezat

Castelul situat în Sântămăria-Orlea,Hunedoara a fost ridicat în anul 1782 şi poartă numele familiei Kendeffy,care era de origine cumană-neam turcic care a poposit pe teritoriul Ţărilor Române la sfârşitul secolului al XI-lea. În trecut,acest castel era foarte vizitat de către turiştii în Ţara Haţegului. Comuniştii au naţionalizat clădirea,iar mai târziu au transformat-o în hotel – destinaţie pe care o are şi în prezent. Clădirea este ridicată în stil neogotic,iar balcoanele şi ferestrele ei oferă o privelişte superbă spre munţii Retezat.  

Castelul Sturdza din Miclăuşeni: colecţii dispărute

Edificiul în stil neogotic,situat pe meleaguri moldoveneşti,a fost construit în perioada anilor 1880-1904 de către George A. Sturza şi de consoarta sa,Maria (născută Ghica). Plafoanele şi pereţii erau pictaţi cu simboluri geometrice şi florale,iar mobilierul era sculptat în lemn de trandafir. O bibliotecă vastă adăpostea cărţi valoroase. Clădirea a fost însă abandonată,pentru că se afla în preajma frontului. Din păcate,o mare parte din bunurile de valoare şi colecţiile rare au fost fie arse,fie furate de către soldaţii ruşi. Dacă vrei să vizitezi castelul,trebuie să ştii că se află la 20 de km de oraşul Roman şi este deschis pentru vizitatori sâmbătă şi duminică între orele 12.00-17.00.

Micul Trianon de la Floreşti: măreţie şi decădere

Castelul situat în Floreşti,Prahova,este o mică bijuterie arhitecturală,coloanele sale impozante sale amintind de templele greceşti. Boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino,zis Nababul,a început ridicarea acestui palat în anul 1911,dorind să-l dăruiască nepoatei sale,Alice. Edificiul poartă semnătura arhitectului arhitectul Ion D. Berindey şi s-a dorit a fi o copie a edificiilor regale de la Versailles. Clădirea îmbină elementele rococo cu cele neoclasice şi este ridicată pe trei nivele. Altădată,grădina din faţa palatului,desenată de un peisagist francez şi ornată cu statui,cobora în mai multe terase până spre albia râului Prahova. Construcţia nu a apucat să fie cu adevărat finalizată şi a trecut prin mai multe evenimente nefericite care care au transformat-o în ruină. Nemţii şi ruşii au furat lucrurile valoroase din încăperi. Ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns,a cutremurul din ’40 a mărit stricăciunile. În perioada comunistă,a funcţionat ca sanatoriu TBC. Clădirea se află astăzi într-o fază avansată de degradare.

Castelul Wesselényi: de la parc englezesc, la pistă de carting

Vechea reşedinţă nobiliară din Jibou,judeţul Sălaj,ridicată în stil baroc,se află în curtea Grădinii Botanice „Vasile Fati“ din Jibou. A fost cosntruită din porunca familiei Wessélenyi,în 1778. Camerele au fost pictate de către doi pictori faimoşi în Transilvania acelor vremuri,iar interioarele au fost decorate cu peisaje şi scene de vânatoare. Domeniul s-a remarcat prin faimoasa herghelie de la Jibou. După naţionalizare,castelul a devenit pe rând şcoală generală,liceu cu internat,casă a pionierilor,muzeu şi staţiune experimentală. Parcul englezesc a fost transformat în grădină botanică,iar curtea castelului în pistă de carting. În prezent,în castel funcţionează un Palat al Copiilor.

Castelul Bethlen Haller, locul unde se bea vin spumant

Clădirea din Cetatea de Baltă, judeţul Alba,se ridică pe o colină,pe malul Târnavei Mici,între Târnăveni şi Blaj. Se crede că a fost construit între anii 1570-1580. A fost refăcut din porunca lui István Bethlen de Iktár,fratele principelui Transilvaniei,după modelul castelului Chambord din Franţa. Forma sa este rectangulară şi  prezintă cinci turnuri acoperite. După revoluţie,castelul a fost rectrocedat şi apoi vândut proprietarilor domeniului viticol Jidvei. A funcţionat un timp ca secţie de şampanizare,apoi fost restaurat şi reamenajat,fiind rebotezat Castelul Jidvei şi devenind imaginea vinului produs aici. Pentru că e proprietate privată,vizitarea se face doar cu rezervare prealabilă.

Sursa foto: informaţii-romania.ro