Dezavantaje

O alimentaţievegetariană poate provoca diferite carenţe dacă alimentele de origine animală nu sunt înlocuitecu alimente adecvate.

-carenţă defier:fierul din alimentele de origine animală este mai bine absorbit deorganism,spre deosebire de cel conţinut de legume.

-carenţă dezinc:zincul este mai prost absorbit de către organism din cauza fibrelorprezente în legume.

-carenţă devitamina B12:este foarte periculoasă în timpul sarcinii deoarece poate provocamalformaţii ale fătului.

-carenţă decalciu:afectează mai ales copiii şi adolescenţii care au un regim vegetarian.

Avantaje

Alimentaţiavegetariană protejează organismul de boli cardio-vasculare,de diferite tipuride cancere care afectează sistemul digestiv,de hipertensiune arterială sau dediabetul de tip 2. Consumul de grăsimi animale are,pe termen lung,un efect negativ asupra organismului.

Legumele şi fructele suntbogate în fibre,ceea ce duce la un aport considerabil de antioxidanţi,minerale şi vitamine.

Ce nu trebuiesă-ţi lipsească

Carnea îţi asigură aportul de proteine şi de aminoacizi absolut indispensabili buneifuncţionări a organismului. Cerealele şi legumele pot înlocui consumul de carne dacă suntcombinate în mod corespunzător:la o masă trebuie să consumi cereale(paste,orez,porumb) combinate cu linte,fasole sau lapte de soia.

Pentru a remediacarenţa de fier,trebuie să-ţi asiguri un aport suplimentar de vitamina C. Aceasta permite o mai bună asimilare a fierului. Aşadar,consumă mai multe fructeşi legume crude pe zi.

Pentru a asiguraaportul necesar de materii grase,consumă fructe oleaginoase (nuci,alune). Auun conţinut important de proteine şi acizi graşi.

Interzis pentrucopii!

Alimentaţia exclusiv vegetariană nu este recomandată copiilor şi adolescenţilor.Înainte să iei o decizie în acest sens,maiales dacă implică şi membri ai familiei tale,este mai bine să ceri sfatul unuinutriţionist.