Cercetătorii de la Universitatea Toronto au descoperit că o memorie perfectă nu este neapărat un semn de inteligenţă.

Studiul lor, publicat în The Neuron Journal, arată că uitucii ar putea fi mai isteţi decât cei care îşi amintesc toate detaliile. Explicaţia ar fi că, în multe cazuri, înţelegerea imaginii de ansamblu este mult mai valoroasă decât reţinerea unor amănunte care, ulterior, se vor dovedi a fi inutile.

Oamenii cu o bună memorie tind să reţină foarte multe detalii inutile. Aşadar, dacă ai uitat unde este noul restaurant din oraş, probabil că ai lucruri mult mai importante în minte decât asta. 

„Este important pentru creier să uite detaliile irelevante şi, în schimb, să se concentreze pe lucrurile care îl vor ajuta să ia o decizie”, a exlicat Blake Richards, profesor la Universitatea Toronto, pentru CNN.

O persoană inteligentă lasă în urmă lucrurile şi amintirile care nu îi folosesc în prezent, lucru care le facilitează gândirea şi luarea deciziilor pe moment.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă avertizează că pierderile frecvente de memorie ar putea fi un motiv de îngrijorare. În acest caz, cei afectaţi sunt nevoiţi să apeleze la un doctor de specialitate.

 

Sursă: thescienceandspace.com