Starul hollywoodian a preferat să se îndrepte spre teatru şi a început să predea actoria tinerilor în căutarea unui succes la fel de mare precum l-a avut ea. De la superproducţii, cu bugete impresionante şi încasări considerabile la box office, Turner a ajuns la piese de teatru destul de neînsemnate, în care se străduia să menţină calitatea superioară a interpretării sale. Dar ce s-a întâmplat cu Kathleen Turner? Cum de-a ajuns vedeta, din apogeul carierei sale, într-un con de umbră?

Cariera şi întreaga ei viaţă s-au schimbat de când avea 30 şi ceva de ani, când a primit un diagnostic pe viaţă – artrită reumatoidă. Kathleen a dezvăluit, pentru revista Vulture, că, în ultimele patru decenii ale carierei sale, a fost stăpânită de o furie cruntă. Actriţa a recunoscut că este „a naibii de supărată pe orice”.

Atunci când a fost întrebată dacă boala o supără, ea a răspuns: „Sunt prea ocupată să mă lupt cu boala, pentru a vedea lucrurile mai departe de momentul prezent, când încerc să mă descurc de la o zi la alta. Provocările mele sunt ceva de genul – pot să ţin un pix în mână, mă pot oare ridica, pot să urc scările?”

Condamnată la o viaţă complet diferită faţă de cea pe care o avusese până la diagnostic, Turner înceacă, de ani întregi, să gestionze cât mai bine situaţia complicată în care se află. „E greu să înţelegi nivelul de durere pe care o asfel de boală îl cauzează”, a declarat ea pentru Today. I s-au administrat doze imense de steroizi, care au venit la pachet cu efecte secundare la fel de greu de suportat, care i-au schimbat şi înfăţişarea, după cum se vede. Nu de puţine ori încerca să ridice ceva de pe masă, în văzul lumii, şi cei din jurul ei să creadă că era beată criţă de nu-şi putea coordona mai deloc mişcările.