Este vorba despre un proiect care va cuprinde şapte expoziţii dedicate copilăriei. Fiecare expoziţie va fi deschisă timp de o lună. Prima expoziţie,care a avut vernisajul pe 2 aprilie,s-a numit “De unde vin copiii”.

Vernisajul celei de-a doua expoziţii din cadrul priectului Muzeului virtual al Copilăriei,Lumea mica a celui mic,are loc pe 3 mai,la Sala Irina Nicolau.

În lumea veche a satului,se credea că odată botezat,pruncul intră simbolic sub protecţia Domnului,ceea ce nu înseamnă că duhurile rele încetează să-i mai bântuie spaţiul,timpul sau chiar dezvoltarea şi creşterea normale. De aceea,familia,neamul,şi adeseori întreaga comunitate a satului continuă să controleze respectarea datinilor şi a normei moştenite,pentru a elimina riscul unor accidente legate de sănătatea şi viitorul copilului.

Din punct de vedere magico-ritual,vârsta copilăriei era alcătuită din perioade successive de creştere,bine marcate de praguri de trecere,fiecare cu regulile şi cu inventarul lui de recuzită simbolică. Fiecare prag însemna evoluţia celui mic într-un spaţiu nou,marcarea unor etape noi de vârstă şi a unei autonomii corporale / fizice crescute.

Ce se întâmplă însă astăzi la sat sau în lumea oraşului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social? S-a gândit cineva,de exemplu,că acea cămăşuţă unisex care constituia îmbrăcămintea exclusivă a pruncului la ţară până la vârsta de 1-2 ani (şi a cărei explicaţie simbolică stătea în încercarea de a nu scoate pruncul în evidenţă prin nicio particularizare evidentă-marcă de statut social,de gen etc. pentru a-l putea feri mai bine de forţele nevăzute ale răului) nu era foarte diferită de salopeta unisex a bebeluşului din oraşul contemporan,deosebită doar de codul cromatic roz/bleu,de multe ori cu intenţie nerespectat?

În sălile viitorului Muzeu al Copilăriei veţi găsi lista cu duhuri rele,certificate vechi de botez,informaţii despre ce se întâmpla în a treia noapte după naştere,despre ceremonia botezului,despre mărturii (de la bănuţi la cutiuţe colorate).Veţi afla şi că albia este un „obiect total”.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe3 iunie,de marţi până duminică,între orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este liberă.