Ingrediente salata de boeuf pentru Crăciun

700 de grame rasol de vită sau alt tip de carne de vită cu os (de exemplu coaste inferioare)

350 de grame de morcovi (3 morcovi medii)

500 de grame de cartofi

150 de grame de rădăcină de păstârnac

100 de grame de rădăcină de ţelină

100 de grame de rădăcină de pătrunjel

150 de grame de ceapă (2 cepe medii)

100 de grame de mazăre boabe (proaspătă, congelată sau din conservă)

150 de grame de castraveciori muraţi în oţet

250 de grame de maioneză + 30 de grame de maioneză pentru decor

zeama de la 1/2 – 1 lămâie (după gust)

50 de grame de muştar

sare şi piper alb

Mod de preparare salata de boeuf pentru Crăciun

Carnea se pune la fiert în 4 litri de apă rece şi jumătate de lingură de sare. Se lasă să fiarbă şi se adună spuma formată la suprafaţă, până când nu se mai formează.

Apoi se adaugă zarzavaturile întregi, spălate şi curăţate. Inclusiv ceapa. Se fierbe la foc mic, timp de 3 ore. Totul trebuie să fie moale, mai ales carnea. Cartofii se vor fierbe separat într-o oală, cu coajă pe ei.

Se strecoara ingredientele de zeamă. Ceapa se aruncă, iar restul se taie în cubuleţe mici după ce s-au mai răcit. Mazărea din conservă se va scurge şi spăla cu apă rece înainte de a fi amestecată cu restul ingredientelor.

După ce ai tocat toate ingredientele în cubuleţe de dimensiunea boabelor de mazăre, adaugă-le într-un bol mare, la grămada. Amesteca-le şi adaugă câteva linguriţe cu maioneză de casă sau din comert.

Nu uita să pui şi câteva linguriţe de muştar. Adaugă sare şi piper, după gust. Amestecă bine de tot maioneza cu toate legumele astfel încât să fie toate acoperite de maioneză.

Lasă amestecul la frigider 3 ore pentru ca aromele să se întrepătrundă. Apoi gustă şi, dacă mai e nevoie de ceva, adaugă în plus. Pune salata pe platouri şi ornează cu un strat subţire de maioneză.

Pentru a o decora poţi folosi gogoşari, albuşuri de ouă fierte, măsline, castraveţi muraţi, frunze de pătrunjel etc.Poftă bună!

Sursa: lauralaurentiu.ro