Sunt nenumărate obiceiurile şi superstiţiile legate de noaptea de Sânziene, însă puţini sunt cei care ştiu că în aceste flori se ascund substanţe cu multiple proprietăţi curative. Sânzienele au un miros dulce, puternic, iar de la plantă se utilizează doar vârfurile florilor, recoltate în punctul lor maxim de deschidere. Există două tipuri de sânziene. Cele cu floare albă sunt recomandate în special pentru afecţiunile reumatice, având în acelaşi timp rol antispastic şi diuretic. Cele de culoare galbenă sunt mai răspândite şi au gamă mai largă de utilizări.

Despre sânziene se spune că tratează peste 70 de afecţiuni. Nici nu este de mirare, având în vedere că au în compoziţia lor substanţe active precum taninuri, enzime, saponine, glucide şi acid citric. Preparate sub formă de ceai, de creme sau de tinctură, sânzienele sunt recomandate pentru:

  • Afecţiuni renale: cistite, calculi, nisip la rinichi şi la vezica urinară;
  • Afecţiuni ale glandei tiroide;
  • Afecţiuni gastro-intestinale: ulcer, gastrită, icter, enterocolite;
  • Afecţiuni ale sistemului nervos epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer;
  • Afecţiuni ale corzilor vocale;
  • Hipertensiune;
  • Anemie;
  • Depresie;
  • Intoxicaţii.

Tinctură pentru afecţiunile femeieşti

Cistita, nefrita, precum şi afecţiunile renale îşi găsesc leacul în tinctura de sânziene. Ai nevoie de 150 g flori de sânziene uscate, măcinate, pe care le pui într-o sticlă din sticlă. Torni alcool de 50 °C, până se umple sticla, o înfiletezi bine şi o aşezi într-un loc răcoros şi întunecat. Agiţi sticla la fiecare două-trei zile şi filtrezi după două săptămâni. Ţii tinctura la rece şi iei câte o linguriţă pe zi, timp de două-trei săptămâni.

Ceai pentru relaxare

Pentru calmarea sistemului nervos, inclusiv pentru amelioarea episoadelor de depresie, este recomandat ceaiul de sânziene. Se poate prepara atât din plantă uscată, cât şi proaspătă. Pui două linguriţe de flori albe uscate de sânziene sau patru de flori proaspete în 250 ml apă. Laşi să dea două-trei clocote, apoi strecori şi bei ceaiul călduţ, la temperatura camerei, câte două căni pe zi, ori de câte ori simţi nevoia.

Infuzie pentru corzile vocale

Răguşeala sau alte afecţiuni mai grave ale corzilor vocale pot fi ameliorate cu infuzie de sânziene. Combini o linguriţă cu vârf de pudră de flori de sânziene uscate cu 200 ml apă clocotită. Acoperi şi laşi la infuzat cinci minute, apoi strecori şi faci gargară în fiecare zi, seara. Evită să mai bei sau să mai mănânci după ce faci gargara. Repeţi tratamentul cel puţin două săptămâni.

Alifie cu efect cicatrizant

Furuncule, răni minore, precum tăieturi sau zgârâieturi, precum şi probleme ale tenului precum acneea, toate pot fi tratate cu flori de sânziene. Reemediile se pot prepara atât din flori proaspete, cât şi din flori uscate. Pentru alifia cu flori proaspete ai nevoie de cinci-şase mâini de flori proaspete de sânziene, pe care le zdrobeşti bine într-un mojar, pui pasta obţinută într-un tifon curat şi storci sucul. Mai apoi, îl amesteci cu unt clarifiat nesărat, topit. Ţii alifia la rece şi o foloseşti zilnic. La fel de utilă este şi pasta de sânziene, pe care o prepari din flori uscate, pe care mai apoi le amesteci cu apă fiartă şi răcită. Aplici pasta, de două ori pe zi, peste zonele cu probleme pentru a grăbi cicatrizarea rănilor.

@shutterstock