Despre acest moment special din viaţa unei femei, despre provocările sarcinii atunci când ai 20, 30 sau 40 de ani, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

20 de ani

La 20 de ani este momentul perfect, din punct de vedere biologic, pentru a concepe un copil. Fertilitatea maximă se înregistrează între 18 şi 23 de ani şi se stabilizează până în jurul vârstei de 27-28 de ani, astfel că şansele de a concepe un copil în această perioadă frumoasă a vieţii sunt mai mari de 90%, ne-a spus dr. Vythoulas. O dată cu trecerea anilor, îmbătrânesc şi ovarele. La vârsta pubertăţii, fiecare femeie are în jur de 300.000 de ovule. Iar la fiecare menstruaţie, pentru fiecare ovul eliberat la ovulaţie se ”consumă” aproximativ alte 500 de ovule, ce nu se maturizează şi sunt absorbite de organism. Cum anii trec, rezerva ovariană îşi urmează cursul firesc de scădere ajungând ca în apropierea vârstei de 50 de ani, când femeia intră la menopauză, să mai rămână doar câteva mii de ovule îmbătrânite, făcând aproape imposibilă fertilizarea cu spermatozoizii. Un alt avantaj al vârstei îl constituie faptul că şansele de a suferi de o problemă ginecologică, de genul endometriozei sau fibromului uterin – două dintre cauzele infertilităţii, sunt foarte reduse.

30 de ani

După 30 de ani, vârstă la care dintre multe dintre femei se gândesc la bucuria maternităţii, fertilitatea poate ridica deja unele probleme. Este vârsta la care multe dintre femei deja se confruntă cu diagnostic de ovare polichistice, fibrom sau endometrioză ori risc de obezitate. Toate acestea reprezentând motive serioase pentru care o sarcină întârzie să apară. Dacă încercările de a rămâne însărcinate rămân fără sorţi de izbândă timp de mai mult de 12 luni, timp în care contactele sexuale au fost regulate şi neprotejate, de trei ori pe săptămână, sfătuiesc doamnele să meargă la cabinetul medicului specialist în infertilitate, a punctat dr. Vythoulkas. Şi nu singure, ci împreună cu partenerul de viaţă, care şi el va fi supus unor investigaţii medicale. O femeie care a trecut de 30 de ani prezintă un risc mai mare de a nu putea duce sarcina la termen, iar riscurile cresc pe măsură ce anii trec. Cea mai frecventă cauză o reprezintă anomaliile genetice, des întâlnite în cazul sarcinilor târzii. Tot după 30 de ani, afecţiunile cronice precum diabetul şi hipertensiunea arterială pot fi piedici în obţinerea sarcinii sau, dacă nu sunt ţinute sub tratament corespunzător, pot pune în pericol viaţa fătului.

40 de ani

Fertilitatea femeilor este strâns legată de înaintarea în vârstă, astfel că este un lucru rar întâlnit ca sarcina să apară natural o dată ce pragul de 44-45 de ani a fost trecut. Este cunoscut faptul că înaintarea în vârstă determină scăderea rezervei ovariene şi, mai mult de atât, scade şi calitatea ovocitelor, ce pot ascunde anomalii cromozomiale (riscul de sindrom Down este foarte ridicat). O dată cu vârsta, pot să apară diverse probleme ginecologice cum sunt infecţiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioză, fibrom uterin, care devin acute în timp a completat dr. Vythoulkas. Alţi factori ce pot determina scăderea fertilităţii sunt frecvenţa mai scăzută a raporturilor sexuale, precum şi scăderea libidoului, îmbătrânirea endometrului – acea mucoasă ce căptuşeşte faţa internă a uterului, dar şi kilogramele în plus, obezitatea putând îngreuna posibilitatea de a rămâne însărcinată.