Sarmale „ca la mama acasă“

1 60722 original jpg jpeg

Pentru aceasta reteta de sarmale „ca la mama acasă“ ai nevoie de: 1 kg carne porc, 3 cepe mari, 1 fir de praz, tăiat şi spălat, 3 linguri orez, 4 linguri pastă tomate, 1 linguriţă cimbru, 2-3 kg varză murată, 200-300 g costiţă afumată, 2-3 foi dafin, sare, piper

Timp:180’

Dificultate medie

Cum se prepară Sarmale „ca la mama acasă“

Speli varza în apă rece,desfaci foile,înlături nervurile mai tari şi le tai bucăţi cât de mari vrei să faci sarmalele.

Treci carnea  şi ceapa prin maşina de tocat,pui totul într-un castron,adaugi orezul spălat,cimbrul,prazul şi două linguri de pastă de tomate. Condimentezi cu sare şi piper şi omogenizezi bine compoziţia. Iei cu lingura şi aşezi pe foile de varză deja porţionate,rulezi şi îndeşi varza la capete.

După ce sunt gata împachetate toate sarmalele,toci varză şi aşezi pe fundul vasului în care le fierbi. Pui peste varză câteva felii de costiţă (poţi pune şi slănină afumată),foile de dafin şi aşezi sarmalele una lângă alta. După primul strat,pui restul costiţei şi continui cu sarmale.

Acoperi cu varză tocată,diluezi în apă două linguri de pastă de tomate şi torni deasupra. Acoperi cu apă şi le pui pe foc pentru aproape 30 de minute. Introduci sarmalele in cuptor,la foc mic,circa două ore. Dacă este nevoie,mai adaugi apă.