Sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide
Ştiai că în zilele de post, poţi adăuga în compoziţia de sarmale linte, brânză tofu, sfeclă şi chiar stafide ori nuci? Pentru această perioadă avme pentru voi o reşetă delicioasă de sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide. Denumirea sarmalelor are origini turceşti.
Cuvântul „sarma“ a fost preluat de români şi de sârbi,iar ungurii îi zic „szárma“. La noi se mai numesc şi „găluşti“ sau „găluşte“,iar dacă ajungi prin părţile Bucovinei şi urmează să fii servit cu găluşti,să ştii că acestea nu au nicio legătură cu biluţele albe,din griş şi ou. În unele zone de la noi din ţară,sarmalele se învelesc în frunze de hrean sau de ştevie,pentru că le conferă un gust aparte.
Sarmale de post cu ciuperci,nuci şi stafide – Ingrediente (20-25 sarmale)
2 kg varză murată
3 cepe mari
200 g orez
2 morcovi mari
800 g ciuperci champignon
50 g stafide galbene
100 g nuci
2 foi de dafin
cimbru uscat
2 linguri pastă de roşii
250 ml pulpă de roşii din conservă
mărar verde
pătrunjel verde
3-4 linguri ulei
sare
piper