Sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide

1 66310 original jpg jpeg

Ştiai că în zilele de post, poţi adăuga în compoziţia de sarmale linte, brânză tofu, sfeclă şi chiar stafide ori nuci? Pentru această perioadă avme pentru voi o reşetă delicioasă de sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide. Denumirea sarmalelor are origini turceşti.

Cuvântul „sarma“ a fost preluat de români şi de sârbi,iar ungurii îi zic „szárma“. La noi se mai numesc şi „găluşti“ sau „găluşte“,iar dacă ajungi prin părţile Bucovinei şi urmează să fii servit cu găluşti,să ştii că acestea nu au nicio legătură cu biluţele albe,din griş şi ou. În unele zone de la noi din ţară,sarmalele se învelesc în frunze de hrean sau de ştevie,pentru că le conferă un gust aparte.

Sarmale de post cu ciuperci,nuci şi stafide – Ingrediente (20-25 sarmale)

2 kg varză murată

3 cepe mari

200 g orez

2 morcovi mari

800 g ciuperci champignon

50 g stafide galbene

100 g nuci

2 foi de dafin

cimbru uscat

2 linguri pastă de roşii

250 ml pulpă de roşii din conservă

mărar verde

pătrunjel verde

3-4 linguri ulei

sare

piper