Muşcăturile de ţânţari sunt neplăcute şi periculoase. În general, ele se manifestă ca o umflătură apărută în locul respectiv, însă dacă eşti alergic, muşcătura poate să apară pe întregul corp, ca o zonă extinsă roşie umflată. Cel mai întâlnit simptom este mâncărimea, care dispare în câteva zile, însă persoanele cu un sistem imunitar slab pot dezvolta alergii şi diverse inflamaţii, deoarece ţânţarii sunt purtători de viruşi, bacterii sau paraziţi care pot provoca boli severe. Deşi nu poţi preveni muşcăturile de ţânţari, poţi reduce riscul ca aceste insecte să se apropie de tine. Iată cum!

Poartă haine în culori deschise

Ţânţarii sunt atraşi de culorile închise pentru că ei văd mai bine seara, decât pe timpul zilei, iar dacă vei purta haine de culoare închisă, vei fi o ţintă clară pentru aceste mici insecte. Pentru că nuanţele închise sunt mai uşor de distins de către ţânţari, este indicat ca în zilele de vară să optezi pentru o vestimentaţie deschisă la culoare, eventual să porţi mai mult alb, decât negru sau maro.

Parfumează-ţi hainele

Dacă ai ţinut cont de primul sfat, următorul pas pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de ciupiturile insectelor este să îţi parfumezi hainele cu soluţii speciale, care ţin departe insectele. Pe piaţă există diverse soluţii pentru textile împotriva ţânţarilor, care conţin permetrin, un ingredient activ care odată aplicat pe haine, ţine la distanţă micii invadatori. De reţinut însă că trebuie aplicat doar pe haine! Dacă este aplicat direct pe piele, spray-ul poate provoca furnicături şi iritaţii.

Consumă mai puţină bere

Potrivit „Journal of the American Mosquito Control Association ţânţarii sunt mai atraşi de persoanele care consumă bere. Nu, nu ai citit greşit! Cercetătorii sunt de părere că mirosul de bere emanat de corp şi de respiraţie devine un magnet pentru micile insecte. Aşdar, dacă vei evita să consumi bere vara aceasta, vei scăpa şi de problemele cu kilogramele în plus, dar şi de ţânţarii nedoriţi.

Plantează-ţi o mică grădină utilă

Dacă te întrebi ce ar mai fi bine să îţi plantezi în grădină, află că lămâia, lavanda, menta şi busuiocul sunt remedii excelente împotriva ţânţarilor. Busuiocul este, de fapt, toxic pentru larvele de ţânţari, iar cu cât ai mai mult busuioc prin preajmă, cu atât micile insecte vor sta departe de casa ta. De asemenea, trebuie să ştii că este nevoie doar de puţină apă ca micile creaturi să îşi depună ouăle şi să se înmulţească. Aşadar, este indicat să îţi păstrezi găleţile din gospodările cu capul în jos, să păstrezi întotdeauna coşul de gunoi acoperit şi să dezinfectezi întotdeauna piscina sau locurile cu apă în care se joacă cei mici.

Antrenează-te într-o sală de fitness

Ţânţarii sunt atraşi de căldură şi de mirosul corpului. Aceştia pot extrage sânge, chiar şi prin haine, iar exerciţiile fizice făcute în aer liber vara îţi transformă de fapt corpul într-un magnet gigant pentru ţânţari, din cauza temperaturilor crescute şi din cauza transpiraţiei. Este indicat ca în acest anotimp să alegi să te antrenezi în sala de gimnastică sau să eviţi să te antrenezi seara, în aer liber, când ţânţarii sunt mai activi.

Sursă foto: Shutterstock