Stresul poate să intervină în viaţa noastră oricând şi poate să stea oricât,dacă nu ne îngrijim să-l îndepărtăm din viaţă şi din minte.

De la cele mai uşoare forme ale stresului,se poate ajunge la complicaţii grave,care pot declanşa sindromul de epuizare ori,mai rău,putem suferi din cauza afecţiunilor cardiace:infarct sau angină pectorală.

Cafeaua,efect bun pe termen scurt

Se poate rezolva problema stresului prin somn. Atunci când nu dormim suficient sau dormim agitat,riscul să ne trezim şi mai obosiţi şi fără poftă de viaţă este mare. De aici şi până la tristeţe,la sentimentul de desconsiderare şi la dorinţa de izolare sunt doar câţiva paşi mici.

De cele mai multe ori,cafeaua ori energizantele ne salvează temporar din situaţia critică.
Mai există şi momentele când consumăm alimente în exces pentru a completa necesarul de suplimente minerale şi de vitamine din corp.

Partea rea este că,în timp,aceste obiceiuri duc la obezitate,iar acest fapt reprezintă doar încă un motiv de a fi stresat.
Ce putem face să scăpăm de stres şi,mai ales,cum îl putem preveni,ne-au explicat specialiştii în domeniu.

Crează-ţi mediul potrivit

Încearcă să-ţi aranjezi biroul sau locul unde ai lucrurile personale la serviciu,în aşa fel încât să ai parte de o atmosferă care să îţi permită lucrul în bune condiţii. Lumina nepotrivită,temperatura şi zgomotul sunt câţiva dintre factorii care te pot distrage.

Relaxează-te după placul tău

Atunci când simţi că stresul îţi controlează viaţa,trebuie să ştii că în corpul tău se produce o cantitate mai mare de cortizol,denumit şi hormonul stresului. Acest hormonne poate induce senzaţia că avem nevoie de mâncare sărată şi dulce.

Consumate în exces,dulciurile şi alimentele sărate nu fac bine sănătăţii,în general. Găseşte o modalitate să te relaxezi,care să fie pe placul tău. Unele persoane se plimbă cu bicicleta,altele se joacă tenis ori alte sporturi agreate.

Poate ţie îţi place să vezi filme sau să vizionezi piese de teatru. Indiferent ce îţi face plăcere,nu amâna „tratamentul“.

Fă pauze scurte la fiecare 50 de minute

Pauzele scurte sunt de ajutor. Chiar şi o pauză de 5 minute pe oră poate fi de folos în situaţiile tensionante. Câteva minute petrecute departe de birou,de preferat în aer liber,te pot ajuta în momentele în care stresul pune stăpânire pe tine. Volumul mare de muncă şi orele peste program ne pot afecta foarte mult sănătatea.

Nu mânca fără să-ţi fie foame

De obicei,când suntem stresaţi avem tendinţa să consumăm alimente în exces,pentru a suprima emoţiile negative,cum ar fi teama,frustrările.

Există şi alte modalităţi de a alunga stresul,cum ar fi ieşirile cu prietenii,practicarea unor hobby-uri sau mersul la sala de aerobic. Tu singură poţi găsi modalitatea prin care te poţi elibera de energia negativă.

Încearcă să vezi partea plină a paharului

Dacă eşti o persoană care vede cu uşurinţă „gri-ul“ din fiecare situaţie,este indicat să îndrăzneşti să visezi că lucrurile pot lua adesea o turnură favorabilă. Răspunde pozitiv iniţiativelor care vor să te scoată din „carapace“ şi evită să te izolezi de societate.