Bullying şi cyberbullying (hărţuirea prin intermediul tehnologiei) sunt fenomene extrem de răspândite la nivel mondial,care au luat amploare şi în România,cu efecte ce pot fi devastatoare în dezvoltarea celor mici.   

Astfel,grupul de iniţiativă invită familiile cu copii (5-12 ani) pe 13 mai la primul atelier părinte-copil susţinut de psihologi şi psihoterapeuţi despre bullying şi cyberbullying,marcând astfel startul campaniei.

Bullying-ul,teroarea din curtea şcolii

Statisticile arată că 82% dintre situaţiile de bullyingau loc în instituţiile de învăţământÎn România,1 din 3 copiia fost umilit în faţa colegilor,iar cei mai afectaţi de acest abuz emoţional sau fizic sunt băieţii cu vârste între 9 – 12 ani. Cu astfel de fenomene copiii seconfruntă din ce în ce mai des,începând chiar de la grădiniţă,cu consecinţe care pot fi ireversibile în dezvoltarea lor.

“Studiile internaţionale arată că în 75% dintre cazurile în care s-a intervenit bullying-ul s-a oprit. Astfel,cel mai important rol îl joacă “martorii” fenomenului de bullying şi lor o să încercam să ne adresăm pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca până la finalul anului să putem avem o comunitate de părinţi,copii şi profesori aptă să lupte cu forţe proprii împotriva bullying-ului şi destul de puternică pentru a interveni atunci când observă un astfel de fenomen”,declară Ana Maria Diceanu,Senior Partner GMP PR.

"Bullying-ul este o problemă cu care se confruntă copiii încă de la grădiniţă şi care se agravează odată cu intrarea la şcoală. Din păcate, cei mari nu îşi dau seama de gravitatea situaţiei şi nu intervin pentru a preîntâmpina sau a stopa fenomenul de bullying între copii. Surprinzător, dar toţi copiii suferă: atât copiii-victimă, cât şi cei martori, ba chiar şi copiii-abuzatori. Pentru că înainte de a deveni abuzator, acel copil a fost o victimă a cuiva şi a învăţat pe pielea lui cum e să fii abuzat, iar acum se apăra atacând. Şi pentru că bullying-ul este o problemă reală neconştientizată încă, ne-am propus să fim de ajutor părinţilor şi să îi informăm despre gravitatea fenomenului şi despre cum îşi pot ajuta copiii, indiferent în ce tabără se află aceştia: victime, abuzatori, martori, pentru că sănătatea emoţională a tuturor acestor copii este afectată şi asta influenţează calitatea vieţii lor personale şi profesionale",adaugă Nadia Tătaru,co-fondator şi director Radio Itsy Bitsy.

Cyberbullying – traume pe internet

Mai mult,în contextul răspândirii accesului la internet la vârste tot mai mici,specialiştii atrag atenţia asupra celui mai recent fenomen de hărţuire prin intermediul tehnologiei-cyberbullying. Statisticile arată că 6 din 10 tinerivor experimenta cyberbullying în viitorul apropiat.

“246 de milioane de copii la nivel global sunt anual victime ale bullying-ului. România se află din păcate pe harta cyberbullying-ului pe primul loc în Europa,cu o incidenţă a fenomenului de 37.3%. Încă de mici,copiii au conturi de mail,facebook şi youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Părinţii trebuie să se implice în viaţa online a copilului,iar cei mici trebuie să înţeleagă puterea cuvintelor online. Prin această campani,ne propunem să spunem DA bullying-ului:DA conştientizării,DA intervenţiei,DA implicării“,spune Ana Maria Diceanu.

Psihologii atrag atenţia părinţilor şi profesorilor să se informeze asupra resurselor pe care le au la dispoziţie pentru a-şi ajuta copiii,învăţând să recunoască în primul rând semnele bullying-ului.

Astfel,specialiştii în psihologie şi psihoterapie invită familiile la primul atelier părinte-copil despre bullying,care va avea loc pe 13 mai.Acestaîşi propune pe de o parte să ajute părinţii să gestioneze corect situaţiile de bullying prin care trece copilul-şi pe de altă parte să se lucreze direct cu cei mici pentru a-şi dezvolta empatia faţă de ceilalţi,ca principal mijloc de prevenţie al acestui fenomen. Înscrierile se pot face în limita locurilor disponibile pe http://www.protejamcopilaria.ro/evenimente/