Scrisoarea unui copil către părintele lui este pe cât de înduioşătoare, pe atât de adevărată. Părinţii au ce învăţa de aici. 

"Dragă mami,

Te iubesc! Eşti atât de importantă pentru mine şi am atât de multă încredere în tine! Îţi aminteşti atunci când mi-ai dat prima bucăţică de broccoli? N-aveam de gând să gust chestia aia, dar am făcut-o datorită ţie. Tu mi-ai dat încredere şi până la urmă, m-am convins că nu e chiar atât de rău pe cât pare. Mai ţii minte când aveam dureri din cauza dinţilor? Nu credeam că voi mai avea vreodată linişte, până când m-ai luat în braţe, mami. Ce bine era în braţele tale calde!

Cum îţi iubeşti copilul, aşa va iubi şi el

Dar când am căzut prima dată, îţi aminteşti? M-am speriat şi eram gata să plâng, deşi, să fiu sincer, nu m-a durut chiar atât de tare. Mi-ai zâmbit şi m-ai pupat cu atâta drag, încât am râs şi eu.

Îţi aminteşti, mami, când toată lumea îţi spunea să nu mă iei atât de mult în braţe pentru că voi deveni prea răsfăţat? Cu toate astea, tu alegeai să faci pe dos, iar eu eram în braţele universului. Tu eşti Universul meu, mami. Zâmbetul ăla cald pe care numai tu îl poţi avea, braţele alea care sunt mai bune decât oricare alt leagăn, cuvintele tale care sună mai bine decât oricare alt cântec! Mami, toate astea mă fac puternic! Am mai crescut,  ce-i drept, dar tot am nevoie de tine. Am nevoie de Universul meu şi la câteva luni şi mai târziu, când voi fi mare.

Nu-ţi mai compara copilul cu alţii! Efectele pot fi devastatoare

Mai ţii minte când ai hotărât că trebuie să dorm în camera mea? Am suferit, mami. Nu-ţi mai simţeam respiraţia şi nici bătăile inimii. Dar am înţeles. Am înţeles că ai nevoie să dormi lângă tati.

Mai ţii minte când ai hotărât că trebuie să mă încalţ singur? Îmi plăcea să mă răsfeţi, dar am înţeles că trebuie să o fac şi singur.
Mai ţii minte când m-ai dus prima dată la grădiniţă? Tu nu mai erai acolo, dar am înţeles că trebuie să-mi fac prieteni şi să descopăr lumea.

 

Mai ţii minte când aveai răbdare cu mine şi îmi prezentai toate alimentele alea lipsite de gust pe care trebuia să le mănânc? Am înţeles că îmi fac bine. E adevărat că uneori simţeam nevoia să le scuip, dar tu aveai răbdare şi le pregăteai în fel şi chip, până când începeau să-mi placă.

Mami, tu eşti Universul meu. Eşti cea mai bună mamă din lume! Ştii? Eu sunt mic, dar tu mă faci mare. Mami, tu eşti cea mai importantă fiinţă din viaţa mea! Am încredere absolută în tine! Şi nu, nu mi-aş fi dorit vreodată altă mamă. Nu există altă mamă mai bună decât tine!

Dragă mami, dacă eu nu te compar cu altă mamă, tu de ce mă compari cu alt copil? Atunci când îmi spui că alt copil face un lucru mai bine decât mine, atunci când îmi spui că alt copil învaţă mai repede decât mine, atunci când îmi spui că alt copil e mai cuminte decât mine, sufăr. Simt că nu te merit, mami. Că nu sunt suficient de bun pentru tine. Oare nu cumva aşa te-ai fi simţit şi tu, dacă ţi-aş fi spus că altă mamă e mai bună decât tine?

Dragă mami, ştii ce? Nu există nicio mamă pe lumea asta pe care să o pot compara cu tine. Tu eşti unică! Eşti perfectă! Eşti frumoasă! Eşti a mea!

Nu mă mai compara cu alt copil. Ştiu că uneori uit ce îmi spui. Ştiu că uneori îţi pierzi răbdarea. Ştiu că ai multe aşteptări de la mine. Eu am o singură aşteptare de la tine: să mă iubeşti. E suficient să ştiu asta ca să devin cel mai bun copil din lume! E suficient să ştiu cât de mult mă iubeşti ca să devin adultul la care visezi."

 

Sursă: eva.ro