Există nenumărate sărbători anuale care celebrează ciocolata - şi care sunt o scuză excelentă pentru a mânca o variatate largă de deserturi pe bază de cacao. Oficial, Ziua Ciocolatei se serbează pe 7 iulie – fiindcă într-o zi de 7, în luna lui Cuptor şi în anul de graţie 1550, ciocolata a fost adusă în Europa, de pe continentul sudamerican. Fericitul eveniment i se datorează exploratorului Cristofor Columb.

Nu doar Columb s-a îndrăgostit de ciocolată, ci şi alte personalităţi ale istoriei. A rămas consemnată pasiunea împăratului Napoleon Bonaparte pentru acest produs: liderul francez avea pretenţia ca, în timpul campaniilor militare solicitante, să aibă mereu la dispoziţie ciocolată caldă şi vin. Inclusiv consilierii lui avea dreptul la aceste trataţii dulci.

Regina Franţei, Maria Antoaneta, nu-ţi putea imagina viaţa la Curte fără o ceaşcă de ciocolată, aromatizată cu vanilie şi îndulcită cu zahăr. Drept pentru care băutura caldă – produs de lux şi de prestigiu - era frecvent servită la Palatul Versailles. Nu toată lumea aprecia însă lichidul fierbinte şi maroniu, care se bucura totuşi de o notorietate specială: se credea că are efecte afrodiziace.

Dacă îţi place ciocolata cu lapte, află că reţeta ei a fost pusă la punct în Elveţia în 1875, după 8 ani de eforturi! S-a dovedit că laptele condensat era ingredientul cheie.

În ciuda rădăcinilor amazoniene, majoritatea arborilor de cacao, care asigură 70 % din rezervele mondiale, cresc în Africa. Coasta de Fildeş este cel mai mare producător, furnizând 30 % din cantitatea mondială de cacao.

Ah, şi încă o curiozitate, arborii de cacao pot trăi până la 200 de ani!