Secretul uneia dintre cele mai scumpe cafele din lume. Care sunt cele mai costisitoare sortimente de cafea?

3 coffee 3408141 1280 jpg jpeg

Una dintre cele mai renumite cafele scumpe din lume este Kopi Luwak, o cafea indoneziană care se obţine într-un mod incredibil.

Plăcerea de a savura o cafea a cuprins o lume întreagă. Puţini se pot bucura însă de gustul unor cafele cu totul speciale, care sunt şi cele mai scumpe. Achiziţionarea acestor delicatese rare care conţin cafeină îţi poate afecta serios bugetul lunar. Este cazul cafelei Kopi Luwak pentru care unii sunt gata să plătească şi 600 de dolari pe jumătate de kilogram. Ce o face atât de specială şi ce alte tipuri de cafele sunt mai scumpe decât aceasta descoperi în cele ce urmează!

Boabele de cafea, culese din excrementele unui animal

Kopi Luwak este prăjită după ce a boabele verzi de cafea au fost mâncate, digerate şi eliminate de un animal nocturn numit civeta de palmier, pisicia indoneziană sau zibeta asicatică. Aparent, aceste animale cu ochi strălucitori, care trăiesc în Asia de Sud-Est şi Africa subsahariană, sunt atrase de insecte sau fructe. Au o coadă lungă ca de maimuţă, dungi pe cap şi pe corp, asemenea ratonului. Acesta joacă un rol important în lanţul alimentar, consumând insecte şi reptile mici, pe lângă fructe, mango sau boabele de cafea.

Odată ingerate, boabele de cafea suferă cel mai natural proces de fermentare în tractul digestiv al animalului, oferind caracteristici aromatice distincte, care nu pot fi reproduse în alt mod. Enzimele digestive modifică structura proteinelor din boabele de cafea, ceea ce elimină o parte din aciditate pentru a face o ceaşcă de cafea mai fină. Odată ce animalul elimină boabele, acestea sunt curăţate şi prăjite. Aceasta este una dintre cele mai bune şi mai scumpe cafele din lume. O ceaşcă de Kopi Luwak se poate vinde cu 80 de dolari în Statele Unite ale Americii. Un kilogram din această cafea poate costa şi 400 de euro pe kilogram.

Pisicile indoneziene, din animale protejate în unele exploatate

La început, comerţul cu cafea Kopi Luwak a fost benefic acestor creaturi care erau văzute ca unele dăunătoare în Indonezia. Creşterea industriei a încurajat populaţia locală să protejeze animalele pentru excrementele lor valoroase. Apoi, pe măsură ce cafeaua a devenit populară, iar Indonezia a fost tot mai căutată ca destinaţie turistică, pisicile sălbatice au fost puse în cuşti, pe plantaţiile de cafea. Pe de o parte, facilita procesul de producţie al cafelei, iar pe de alta turiştii plăteau pentru a vedea animalele cu ajutorul cărora se obţine faimoasa cafea.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au evaluat condiţiile de viaţă a acestor animale şi au observat că dimensiunile mici ale cuştilor şi lipsa de igienă a acestora afectează bunăstarea animalelor. Unele erau hrănite exclusiv cu boabe de cafea şi erau extrem de slabe. Cele mai multe aveau răni din cauza plasei cuştilor pe care erau nevoite să stea tot timpul. În plus, multe dintre pisicile indoneziene nu aveau apă curată şi nici nu puteau interacţiona cu suratele lor. Erau expuse zgomotului provocat de trafic şi turişti, ceea ce este insuportabil pentru aceste animale nocturne.

Black Ivory, cel mai scump sortiment de cafea

Numele acestui tip de cafea sună misterios, dar modul în care se obţine este la fel de bizar ca şi cel al cafelei Kopi Luwak. Boabele de cafea Arabica sunt consumate de elefanţii din nordul Thailandei. Ca erbivori, elefanţii enzime care permit un proces digestiv lent. Datorită acestor enzime, cafeaua Black Ivory are un gust deosebit.

O jumătate de kilogram de cafea Black Ivory poate costa şi 1500 de dolari. Preţul exorbitant se datorează dificultăţii de a extrage boabele întregi. Elefanţii au obiceiul de a le mesteca pe majoritatea. Spre deosebire de Kopi Luwak, elefanţii sunt feriţi de abuzurile industriei turismului, iar un procent din vânzările de cafea sunt destinate finanţării asistenţei medicale a elefanţilor.

Hacienda La Esmeralda, cea mai premiată din lume

Există mai multe modalităţi de a obţine o cafea care are un gust uimitor şi costă o avere. Hacienda La Esmeralda, cultivată în regiunea Boquete din Panama, este probabil cea mai premiată cafea din lume. Provenită din arbori de cafea din soiul Geisha, un copac care creşte la 1 500 de metri deasupra nivelului mării, Hacienda La Esmeralda are un preţ ridicat deoarece are un sezon de creştere scurt, iar forţa de muncă presupune costuri ridicate. Pe de altă parte, are şi o aromă de neegalat, citrică, la fel de puternică ca o prăjitură cu lămâie. Preţul poate ajunge la 350 de dolari pe 500 de grame.

Hacienda El Roble

Din acest sortiment de cafea se obţin doar 22 de kg pe an. Originile sale sunt învăluite în mister. Arborii de cafea au fost cumpăraţi iniţial de un proprietar în credinţa că sunt o varietate preţioasă a sortimentului Geisha, dar a descoperit că este ceva cu totul necunoscut.

Cultivată într-o fermă din sudul Columbiei, din arbori hrăniţi cu compost organic de pui, cafeaua este procesată meticulos prin uscare la soare şi fermentare controlată. Singurul mod de a-l procura prăjit este de la un prăjitor din Melbourne, Australia. Un degustator privilegiat a observat la această cafea note de mango şi piersică accentuate de o aromă delicată, florală.



Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg