În compoziţia seminţelor de dovleac se găsesc cantităţi mari de proteine,magneziu,fibre,mangan şi fosfor. De asemenea,ele conţin zinc,care este esenţial pentru imunitatea organismului şi pentru dezvoltarea şi divizarea celulelor. Zincul ajută şi la îmbunătăţirea somnului,a vederii,a stării de spirit şi a aspectului pielii.

De aceea,specialiştii le recomandă pentru consum,mai ales că acestea conţin compuşi ce combat celulele canceroase. Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că femeile aflate la menopauză trebuie să consume în mod constant seminţe de dovleac pentru a-şi reduce cât mai mult riscul de a suferi de cancer la sân.

Dacă sunt consumate sub formă de ulei,seminţele de dovleac luptă în mod eficient împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi,datorită fitochimicalelor şi antioxidanţilor din compoziţia lor.

Întrucât sunt o sursă bună de proteine,seminţele de dovleac sunt un aliment indicat şi pe perioada unei cure de slăbire. 30 de grame de seminţe de dovleac conţin 5 grame de proteine,ceea ce înseamnă că senzaţia de saţietate se menţine mai mult timp. Cu toate acestea,moderaţia este cuvântul cheie,deoarece o cană cu seminţe de dovleac,de dimensiune medie,conţine 285 de calorii.