„Specialiştii estimează că de la 6 până la 10% din populaţia de vârsta şcolară are o problemă de învăţare. Aproape 40% din copiii înscrişi în învăţământul special suferă de o deficienţă de învăţare, estimându-se şi o existenţă a 6 milioane de adulţi cu deficienţe de învăţare”, potrivit Learn2b.ro

Există câteva semne care ar putea indica faptul că un copil mai mic de 5 anişori are dificultăţi de învăţare, şi anume:

Semne legate de limbaj – greutate în a vorbi, probleme de pronunţie, dificultate în a învăţa cuvinte noi şi numere, imposibilitatea de a urmări anumite indicaţii etc.

Semne legate de capacitatea motorie – stângăcie, dificultate în a deprinde obiecte, mers neobişnuit, probleme de echilibru, incapacitatea de a învăţa să-şi lege şireturile sau să-şi închidă nasturii etc.

Semne legate de atenţie – comportament impulsiv, incapacitatea de a fi atent mai mult de 10 minute, hiperactivitate etc.
Semne legate de comportamentul social: izolare, frustrare, momente de agresivitate, schimbarea bruscă a stării de spirit.

Indicatori ai dificultăţii de învăţare la copiii mai mare:

-    Nu doresc să vorbească despre studiile lor şi să petreacă mult timp în îndeplinirea sarcinilor;
-    Nu prezintă interes la activităţile şcolare;
-    Au un comportament slab sau agresiv la şcoală;
-    Prezintă agresiunea pentru a-şi identifica şi exprima sentimentele;
-    Se confruntă cu dificultate în a adormi sau a mânca.

Copiii cu dificultăţi de învăţare

Copiii cu dificultăţi de învăţare au inteligenţă normală sau aproape normală. Cu toate acestea, le este greu să exprime ceea ce ştiu. Deoarece au probleme în învăţarea anumitor subiecte, se simt adesea frustraţi şi supăraţi.

Aceste emoţii pot avea un impact negativ asupra stimei de sine. De asemenea, ei pot să sufere de depresie, deoarece ştiu ce vor să realizeze, să spună, să scrie sau să facă, dar este cu adevărat dificil pentru ei.

În unele cazuri, copiii cu dificultăţi de învăţare prezintă şi nevoi speciale, cum sunt dislexia, discalculia sau ambele. Acest lucru, fără îndoială, ajută la un diagnostic precis. De asemenea, pot prezenta dificultăţi în a acorda atenţie, dar acest lucru nu înseamnă că au o tulburare de deficit de atenţie. Răbdarea este cuvântul cheie în astfel de situaţie.


Credit foto:
www.hbcpk.com