Sunt mai multe semne care indică faptul că masca ta de protecţie trebuie aruncată şi înlocuită. Toate măştile sunt eficiente doar până la un anumit punct. Dacă a ta este uzată în mod vizibil, este timpul să iei una nouă. Înainte de a-ţi pune masca, ar trebui s-o verifici şi s-o arunci dacă există probleme. Măştile deteriorate nu oferă protecţie şi pot duce chiar la îmbolnăvire. Orice ruptură a maştii o face ineficientă. Află în ce alte situaţii trebuie să-ţi schimbi masca de protecţie!

Măştile murdare trebuie aruncate

Măştile chirurgicale şi respiratoarele N95, nu sunt destinate pentru utilizare repetată. Respiratoarele N95 pot fi refolosite în situaţii excepţionale prin intermediul sistemelor de decontaminare, dar numai lucrătorii din domeniul sănătăţii au acces la acestea. Prin urmare, dacă ai folosit deja o dată o mască chirurgicală sau un respirator, ar trebui să le arunci şi să foloseşti una nouă sau un alt tip de mască.

În schimb, măştile din pânză pot fi refolosite. Ar trebui să fie curăţate după fiecare utilizare, pentru a evita utilizarea unei măşti murdare, potenţial contaminate. Potrivit experţilor, nu trebuie să foloseşti o mască dacă devine umedă sau dacă se murdăreşte.

Renunţă la măştile cu care nu poţi respira bine

Fii atent şi la modul în care te simţi când respiri prin masca de protecţie. Dacă respiraţia prin mască devine dificilă, fie că utilizezi una chirurgicală, fie un respirator de tip N95, ar trebui să o înlocuieşti. De asemenea, nu purta măşti confecţionate din materiale prin care se respiră greu, cum ar fi cele din plastic sau piele.

Atunci când o mască de protecţie provoacă dificultăţi de respiraţie, purtătorul va respira în jurul ei, ceea ce anulează scopul măştii, ceea ce se întâmplă şi în cazul în care particulele pot pătrunde prin golurile din jurul măştii sau prin ochiurile lărgite ale unei măşti uzate, refolosite.

Nu arunca masca la întâmplare!

După deteriorare, murdărire sau dacă nu poţi respira prin ea, ai grijă unde arunci masca de protecţie. Ai grijă să prinzi masca numai de elastice, pentru a evita partea posibil contaminată şi pentru a evita infecţiile. Pune masca într-o pungă de plastic dacă nu ai coş de gunoi în apropiere sau arunc-o direct într-un coş. Spală-ţi mâinile după aceea şi pune alta dacă eşti încă într-un spaţiu public. Continuă să porţi mască şi după vaccinare, pentru a-i proteja pe cei care nu s-au vaccinat încă!