Semne care-ţi arată că ai nevoie de mai multă odihnă

1 70074 original jpg jpeg

Privarea de somn are consecinţe surprinzătoare asupra celor mai multe dintre noi. Pentru a nu ajunge în stadiul în care nu mai poţi recupera prea uşor orele de somn pierdute şi pentru a avea mereu energie, află ce simptome te anunţă că nu te odihneşti îndeajuns de mult!

1. Nu te poţi concentra

Când eşti obosită,vei observa că începe să te lase memoria şi că îţi este tot mai greu să te concentrezi. De pildă,un studiu american a arătat că medicii care au lucrat în ture de noapte aveam dificultăţi în a interpreta corect rezultatele analizelor pacienţilor. Sigur,nu toţi suntem în situaţia medicilor,dar avem nevoie de atenţie pentru a ne duce la bun sfârşit activităţile de zi cu zi. Lipsa de odihnă poate afecta abilităţile creierului de a se concentra şi de fi în alertă,ceea ce poate îngreuna procesul de înţelegere şi de procesare a informaţiei.

2. Nu-ţi este poftă de mâncare sau mănânci în exces

Suntem diferiţi şi în privinţa modului în care privarea de somn ne afectează apetitul. Lipsa odihnei îţi dă peste cap ritmul biologic şi-ţi afectează echilibrul hormonal,fapt care la unii se poate manifesta printr-un apetit exacerbat,iar la alţii prin pierderea poftei de mâncare.

3. Ai plânge tot timpul

Te-ai simţit vreodată ca şi cum stai să izbucneşti în lacrimi după o noapte pierdută? Ei bine,aşa reacţionează organismul uman atunci când simte că nu poate face faţă unor situaţii sau unor ameninţări de care se teme. De aici şi lacrimile sau irascibilitatea la orice mică nemulţumire apărută în zilele în care eşti obosită.

4. Te simţi permanent bolnavă

Toţi cei din jurul tău au reuşit să nu răcească,dar tu eşti înconjurată tot timpul de batiste de hârtie şi de pilule? Tot lipsa de odihnă poate fi de vină,pentru că sistemul tău imunitar este slăbit şi nu mai poate răspunde la fel de bine ca până acum la atacurile bacteriilor sau virusurilor. Nu numai că eşti mai predispusă la boli,ci îţi este şi greu să te recuperezi.

5. Uiţi de la mână pân’ la gură

Nu-ţi mai aminteşti nici ce ai mâncat ieri la mesele principale? Înseamnă că ai nevoie de mai multe ore de somn,pentru că 5-6 ore pe noapte te ajută doar să pierzi informaţiile stocate la nivelul creierului.  

6. Ai pielea uscată

În timpul somnului,organismul are vreme să se recupereze,să se „repare”,iar asta se manifestă şi la nivelul pielii,prin crearea unor noi celule epiteliale. Lichidele pe care le bei de-a lungul zilei,vitaminele şi mineralele din alimente şi suplimente alimentare – pe toate le foloseşte pielea ta pentru a-şi menţine sănătatea,hidratarea,supleţea.

7. Nu te poţi coordona

Dai cafeaua pe tine şi scapi orice lua în mâini de parcă ar fi din plastelină. Cauza este tot lipsa somnului. Ea îţi afectează capacităţile motorii şi abilitatea de a reacţiona cu promptitudine în diverse situaţii. Ai nevoie doar de mai multă odihnă!