Sfaturi pentru a-ţi planifica şi pregăti mai eficient mesele principale ale zilei

1 shutterstock 1037468251 jpg jpeg

Un plan de masă bine gândit te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti calitatea alimentaţiei şi să atingi obiectivele dorite în ceea ce priveşte sănătatea, economisind totodată şi bani pe parcurs.

Trăim în secolul vitezei şi poate credem că nu avem prea mult timp la dispoziţie pentru noi, însă nu este neapărat adevărat. Iată câteva sfaturi simple pentru a-ţi planifica cu succes mesele principale din fiecare zi. Aminteşte-ţi că alimentaţia corespunzătoare face parte dintr-un stil de viaţă echilibrat. 

Începe cu paşi mici 

Dacă nu ai încercat până acum să-ţi planifici mesele principale ale zilei ori dacă te-ai decis să revii la o astfel de planificare după o pauză îndelungată, s-ar putea ca la început să nu-ţi fie foarte uşor sau să nu-ţi vină natural. Crearea unui astfel de obicei alimentar nu este diferit faţă de oricare altă schimbare benefică din viaţa ta. Începe cu paşi mici şi siguri pentru a avea succes pe termen lung. În final, vei afla care sunt cele mai eficiente strategii de planificare care pot funcţiona în cazul tău, potrivit nevoilor tale. 

Ia în considerare fiecare categorie de alimente 

Indiferent dacă pregăteşti mese pentru o săptămână sau pentru câteva zile, este important să te asiguri că nu-ţi lipsesc alimentele din fiecare categorie, cu excepţia cazului în care urmezi un regim şi ai nevoie să ţii cont de sfaturile alimentare propuse de medicul tău. O dietă echilibrată ar include legumele şi fructele întregi, leguminoase, cereale integrale, proteine de calitate, grăsimi sănătoase etc., limitând în acelaşi timp produsele rafinate, bogate în zahăr rafinat şi în sare. 

Nu uita de organizare 

O bună organizare este o componentă cheie pentru orice plan de succes: de la cămară la frigider, la crearea meniului, la cumpărături, la prepararea meselor. Aşa, vei şti exact ce ai la îndemână şi, mai ales, unde se află. Nu există o modalitate corectă sau greşită de a-ţi organiza spaţiul din bucătărie.

Fă-ţi timp constant 

Cel mai bun mod de a avea o rutină zilnică este să faci din planificarea şi pregătirea meselor o prioritate. Pentru unii oameni, elaborarea unui plan alimentar poate dura până la 10-15 minute pe săptămână. Plus cumpărarea, porţionarea şi pregătirea meselor principale pot să dureze mult mai mult de atât, până la câteva ore. Cheia succesului este să-ţi faci timp şi să rămâi constant. 

Să ai reţetele la îndemână

Evită frustrarea inutilă de a încerca să-ţi aminteşti reţete. Poate fi de ajutor să le salvezi într-un anumit folder de pe telefon, tabletă sau laptop, ori într-un caiet de reţete. Astfel, o să-ţi fie mai uşor să le găseşti. totodată, vei economisi timp şi nu te vei mai stresa atât de mult. 

Cere ajutorul celor apropiaţi 

Poate fi o provocare să creezi, în fiecare săptămână, un meniu nou-nouţ. Ideea este să nu trebuie să faci asta singur. Dacă responsabilitatea de a planifica şi de a pregăti mesele principale a căzut pe umerii tăi, nu-ţi fie teamă să ceri ajutorul celorlalţi membri ai familiei. Dacă găteşti doar pentru tine, cere sfatul unui om apropiat pentru a te inspira, indiferent dacă este prieten/coleg. Până la urmă, te poţi alege cu o recomandare de preparat foarte bună.