Sfaturi pentru un somn sănătos. Află de la experţi cum să te odihneşti mai bine

1 somn odihnitor jpg jpeg

Insomnia afectează între 30-45% din populaţia adultă. Persoanele cu insomnie suferă de mai multe simptome de anxietate şi depresie decât persoanele care nu au această problemă. Până la 45% din populaţia lumii are probleme cu somnul. Cele mai frecvente tulburări de somn sunt insomnia şi apneea obstructivă.

Respiraţia regulată în timpul somnului este esenţială pentru a menţine sănătatea. Întreruperea ei în timpul somnului se numeşte apnee obstructivă şi afectează 4% dintre bărbaţi, 2% dintre femei şi înseamnă dificultatea de a respira în timpul somnului. Netratate, pe termen lung, tulburările de somn vin cu o mulţime de probleme medicale. „Sunt suficiente câteva nopţi la rând de nesomn pentru ca organismul să intre în degringoladă, întrucât lipsa somnului dezechilibrează capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei şi de a utiliza insulina. Pe termen lung, alături de alţi factori, lipsa somnului creşte riscul de diabet zaharat de tip II. De asemenea, somnul insuficient încetineşte metabolismul, deci creşte riscul de obezitate, dar este şi un factor de risc pentru hipertensiune şi probleme cardiovasculare‟ spune prof. dr. Florin Mihălţan.

Cele 10 condiţii de somn sănătos la adulţi

Majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau tratate. Este important ca oamenii să înţeleagă că somnul, la fel ca mişcarea, hidratarea, şi nutriţia are un rol în buna funcţionare a organismului. Sunt trei elemente la care ar trebui să fie atenţi: durata, suficientă pentru ca persoana să fie odihnită şi alertă în ziua următoare, continuitatea, adică perioadele de somn trebuie să fie fără fragmentare şi profunzimea.  Somnul ar trebui să fie suficient de profund pentru a fi odihnitor. Toate acestea sunt cheia pentru un viitor sănătos pe toate planurile. Iată sfaturile medicilor pentru un somn sănătos: 1. Fixează ora de culcare şi ora de trezire 2. Dacă ai obiceiul de a face sieste, nu depăşi 45 de minute de somn în timpul zilei. 3. Evită ingestia excesivă de alcool cu 4 ore înainte de culcare şi nu fuma. 4. Evită cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta include cafeaua, ceaiul şi băuturi acidulate, precum şi ciocolata. 5. Evită alimentele grele, condimentate sau cu zahăr cu 4 ore înainte de culcare. O gustare uşoară înainte de culcare este acceptabilă. 6. Fă exerciţii fizice în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare. 7. Foloseşte lenjerie de pat confortabilă. 8. Găseşte o setare confortabilă a temperaturii (21 de grade) pentru somn şi menţine camera bine ventilată. 9. Blochează toate zgomotele care distrag atenţia şi elimină cât mai multă lumină posibilă. 10. Rezervă patul pentru somn şi sex. Nu folosi patul ca birou, sală de muncă sau cameră de recreere.

Sfaturi pentru un somn sănătos la copil

Copiii dorm mai mult decât adulţii. Ei au necesităţi crescute de somn ce corespund dezvoltării intense de la această vârstă şi a faptului că se află într-o permanentă stare de învăţare. Riscurile asociate cu un somn neodihnitor la copii sunt reprezentate de asocierea cu tulburări de creştere şi dezvoltare, reglare emoţională deficitară, anxietate, depresie şi obezitate. Iată ce este recomandat să faci pentru sănătatea copilului tău: 1.Du-l la culcare la aceeaşi oră în fiecare seară, de preferinţă înainte de ora 21:00. 2.Programul de somn trebuie să fie adecvat vârstei. 3.Stabilleşte o rutină consistentă de culcare. 4.Dormitorul copilului tău trebuie să fie mai bun - rece, întunecat şi liniştit. 5.Încurajează-ţi copilul să adoarmă independent. 6.Evită lumina puternică la culcare şi în timpul nopţii şi creşte expunerea la lumină dimineaţa. 7.Evită mesele grele şi exerciţiile puternice aproape de culcare. 8. Păstrează toate elementele electronice, inclusiv televizoarele, calculatoarele şi telefoanele mobile în afara dormitorului şi limitaţi utilizarea electronicelor înainte de culcare. 9. Evită cofeina, inclusiv băuturi acidulate, cafea şi ceaiuri (precum şi ice tee). 10.Ţine un program zilnic regulat, respectând orele meselor.

Sursă foto: Shutterstock