Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Despre Arhanghelul Mihail se ştie că este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar despre Arhanghelul Gavril ştim că este vestitorul Fecioarei Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Lucruri pe care nu le ştiai despre Arhanghelii Mihail şi Gavril


Cuvântul arhanghel provine din limba greacă veche – archangelos archon , care înseamnă conducător, şi aggelos, care înseamnă înger.
Sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil este de fapt sărbătoarea tuturor îngerilor. Primul care a fost sărbătorit este Mihail, după care a urmat arhanghelul Gavriil/Gabriel şi mai cunoscut este Rafael, sărbătorit de catolici.
Titlul sărbătorii în calendarul ortodox este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri.
Îngerii păzitori sunt primiţi cu ocazia botezului.
Cuvântul sobor înseamnă adunare, fiind un cuvânt vechi de provenienţă slavă. Acesta se referă la adunare de oameni, sfat, consfătuire, întrunire.
În icoane, îngerii sunt pictaţi cu aripi, cu chip uman. În biserici îi vedem pe catapeteasmă, pe peretele despărţitor între altar şi restul bisericii. Pe celelalte două uşi laterale de la intrare, sunt înfăţişaţi Sfinţii Mihail şi Gavril, Mihail pe uşa din stânga şi Gavril pe uşa din dreapta.
Sărbătoarea lor este cu o săptămână înainte de începerea postului Naşterii Domnului.
Cifra 8 reprezintă simbolul vieţii veşnice, infinitul.

Citeşte şi: Zi onomastică pe 8 noiembrie. Cele mai frumoase mesaje cu urări de "La mulţi ani", de Sfinţii Mihail şi Gavril

Tradiţii şi superstiţii pe 8 noiembrie, de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Potrivit crestinortodox.ro, se obişnuieşte ca în ziua de Sfântul Mihail şi Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail şi Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morţilor, aceste ofrande numindu-se popular “Moşii de Arhangheli”.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi în nefiinţă fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.

Altfel, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.

Citeşte şi: Cea mai puternică rugăciune de iubire îţi salvează relaţia. Rosteşte aceste cuvinte şi vei atrage norocul

Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinţii Mihail şi Gavril, turta areţilor, areţii fiind numele berbecilor despărţiţi de oi. În această zi areţii se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă şi rumenită, se aruncă între oi.

Superstiţia spune că dacă, această turtă, va cădea cu faţa în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu faţa în jos, se spune că le va merge rău.

Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii.