Şinşila rezistă la frig, dar nu la umezeală

1 46636 original jpg jpeg

Şinşila este un rozător, înrudit cu veveriţa, originar din America de Sud. Specific acestui animale e părul cu structură specială, foarte des şi care asigură o izolaţie termică excelentă.

Totuşi,în zonele calde,acest lucru poate fi în defavoarea şinşilei,aceasta putând fi afectată de şocul termic,pentru că eliminarea excesului de căldură se produce doar la nivelul urechiuşelor supradimensionate şi care sunt specifice şinşilelor.

Nu spălaţi o şinşilă! Ea nu are nevoie de apă,dimpotrivă,dacă cumva umiditatea de la nivelul blăniţei este excesivă ar trebui să o îndepărtăm cât mai repede,putându-se ajunge la putrezirea blăniţei.

Sunt rezistente la frig,dar nu la umezeală,de aceea apa potabilă trebuie să fie oferită în picurătoare speciale.

Sunt animale foarte curioase şi,cum altfel decât... ronţăitoare. Atenţie,dacă nu vor avea ceva la îndemână pentru a fi ros,atunci dinţii vor creşte excesiv şi vor crea probleme de alimentare.

Dacă,dimpotrivă,vor roade cabluri,plastic,cauciuc sau chiar rămurele de conifere sau conuri,se pot intoxica sau pot suferi un blocaj intestinal.

Şinşilele sunt ţinute perechi sau mai multe exemplare de acelaşi sex,dar trebuie realizată socializare timpurie,iar pentru prevenirea reproducerii nedorite pot fi sterilizate. Femela poate făta de două ori pe an între unu şi trei puişori şi poate trăi până la 15 ani.

Au nevoie de multă mişcare

Se adaptează uşor la viaţa de apartament,dar au nevoie de destulă mişcare zilnică. Dacă intenţionaţi să le ţineţi numai în cuşcă,amenajaţi-le o roată pe care să alerge. O şinşila de o jumătate de kilogram are nevoie de o cuşcă lungă de 50 cm şi înaltă de 30 cm,cel puţin,în care se pune fân sau talaj.

Sunt foarte sperioase

Aceste animale sunt foarte sperioase. Pur şi simplu încremenesc atunci când sunt luate în braţe şi încearcă să evadeze prin mişcări bruşte. Evident,cu multă răbdare,vi le puteţi apropia.

Nu le fac bine fructele şi legumele

Le plac fructele şi legumele proaspete,alunele sau nucile,dar pot fi periculoase pentru că tubul digestiv este puţin adaptat unor astfel de alimente,riscând să facă enterite. Cel mai sigur este fânul sau hrana paletată special concepută pentru şinşile,pe care le găsiţi în magazinele de specialitate.