Soia, aliment de bază în post. Cât de sănătoasă este şi ce ţi se poate întâmpla dacă mănânci prea multă

4 shutterstock 661010404 jpg jpeg

Soia imită gustul cărnii şi ajută să ţii mai uşor postul. Lucrurile nu sunt atât de simple. Cantitatea şi calitatea preparatelor pe bază de soia pot transforma o mâncare sănătoasă într-una de-a dreptul nocivă pentru organism.

Soia este o leguminoasă care înlocuieşte în perioada postului carnea şi lactatele. Este bogată în proteine, grăsimi sănătoase Omega-3, minerale, vitamine şi fibre. Gustul plăcut al preparatelor pe bază de soia face ca mulţi dintre cei care ţin postul să îşi facă provizii de produse vegetale. Deşi are numeroase calităţi terapeutice, datorită conţinutului de antioxidanţi, soia nu trebuie consumată în exces şi se recomandă atenţie sporită la cititul etichetei produselor alimentare. Preparatele din soia, cum sunt pateurile sunt bogate în E-uri, care pot da dureri de cap, greaţă.

Care este cantitatea maximă acceptată

Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea, izoflavonele, care pot mima acţiunea hormonilor feminini, ar putea duce la tulburări endocrine, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale, nutriţioniştii recomandă consumul de una, maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.

Indiciul care te ajută să alegi un produs de calitate

În post, sunt la mare căutare pateurile vegetale. Ştim însă ce conţin amestecurile care înlocuiesc pateurile de ficat şi mezelurile? Există şi produse care nu au coloranţi sau aditivi, dar pentru asta trebuie să citeşti cu atenţie etichetele produselor pe care urmează să le cumperi. Iată un indiciu care te va ajuta să alegi produse de calitate în post: priveşte eticheta şi asigură-te că soia sau boabele de soia sunt pe primul sau pe al doilea loc în lista cu ingrediente. Evită-le pe cele care au pe primele locuri grăsime, apă.

Atenţie la E-uri!

Pate-urile vegetale care conţin E 621, glutamat monosodic, nu ar trebui oferite în nicio situaţie copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, deoarece acest E poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac.

@shutterstock