Stresul,oboseala,căldura,igiena precară şi alte afecţiuni,precum menopauza şi obezitatea,pot fi de vină pentru apariţia transpiraţiei în exces. Dacă nu este vorba despre probleme medicale serioase,hiperactivitatea glandelor sudoripare poate fi combătută cu ajutorul remediilor naturiste. Acestea îndepărtează mirosul care apare când transpiraţia intră în contact cu bacteriile de pe piele,din zona axilelor,tălpilor,palmelor şi cea a spatelui.

Infuzia de salvie,leac pentru transpiraţia nocturnă

Salvia este o plantă des utilizatăîn medicina tradiţională,de la igiena bucală până la reducerea transpiraţiei abundente. Se poate prepara o infuzie dintr-o lingură cu vârf de plantă uscată şi mărunţită la o cană cu apă clocotită,pe care o laşi deoparte un sfert de oră,ca să se combine substanţele active. Din cele două căni cu infuzie recomandate zilnic,una trebuie băută dimineaţa,pe nemâncate. După o cură de cel puţin 21 de zile,încep să se vadă rezultatele:transpiraţia în exces dispare şi mirosul nu mai este atât de persistent.

Important!Mamele care alăptează trebuie să ştie că salvia poate scădea producţia de lapte.

Infuzia de busuioc curăţă zonele cu problem

Busuiocul este folosit frecvent în preparatele naturiste,datorită efectului de scădere a transpiraţiei. Infuzia din busuioc se obţine din 10 frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Cei care transpiră în exces e bine să bea câte două căni de ceai pe zi şi,concomitent,să cureţe axilele cu acest amestec,pentru a obţine un plus de efect antisudorific.

Decoctul de nuc,inamicul mirosului urât

Pentru a spune adio transpiraţiei excesive,se recomandă şi decoctul concentrat din frunze de nuc. Acesta se prepară din 500 g frunze uscate la trei litri de apă,fierte timp de 20 de minute. Urmează tratamentul cu două ceşti de ceai concentrat pe zi,două săptămâni.

Bicarbonat de sodiu,soluţie eficientă

Aplicat imediat după duş,în zonele unde transpiraţia este mai abundentă,bicarbonatul conferă o senzaţie răcoritoare şi îndepărtează mirosul neplăcut produs de glandele sudoripare.

Oţetul de mere reglează pH-ul pielii

Un remediu la-ndemână care luptă cu hiperhidroza (hipersecreţia glandelor sudoripare) este oţetul de mere. Poţi normaliza pH-ul din zona axilelo,prin tamponarea subraţului cu o dischetă demachiantă înmuiată în acest lichid. Pentru a se obţine rezultate optime,se lasă discheta îmbibată la subraţ aproximativ 10 de minute,apoi se clăteşte zona cu multă apă.

Evită deodoantele cu aluminiu

Înainte de achiziţionarea un produs care combate transpiraţia,citeşte eticheta pentru a le evita pe cele care au în compoziţie aluminiu. Acesta împiedică eliminarea toxinelor din zona axilei,iar substanţele nocive se acumulează în ganglionii limfatici din zonă. Mizează pe deodorantele naturale,cu extracte care reglează excesul de transpiraţie,inhibă dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii şi elimină iritaţiile sensibile,prin hidratare şi calmare. Printre extractele folosite în deodorantele naturale se numără aloe vera,piatra de alaun,ceaiul verde,salvia,hamamelis,ceara de albine şi uleiul esenţial de lavandă.

Caseta specialistului

Dr.Ruxandra Constantina,

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,Telefon:0734 410 417

Pentru diminuarea transpiraţiei în exces şi înlăturarea mirosului neplăcut se pot consuma zilnic una-două căni de ceai cu:salvie,mentă,creţişoară,coada-şoricelului,coada-calului,frunze de mesteacăn,frunze de stejar. De asemenea,se poate administra tinctură de salvie,o linguriţă de trei ori pe zi,diluată în apă. La recomandarea unui medic apifitoterapeut,se pot urma tratamente cu extract din muguri de nuc,extract din muguri de arin alb sau arin negru,extract din scoarţă de salcie albă,timp de una-două luni.