Soluţii naturiste pentru „răceala la stomac‟. Scapă de greaţă şi crampe abdominale!

1 shutterstock 1080392243 jpg jpeg

Sezonul cald este, din păcate, şi sezonul enterocolitelor, cunoscute popular şi sub numele de „răceli la stomac‟. Vestea bună este că natura are ac şi de cojocul lor!

Virusurile şi bacteriile sunt responsabile de episoadele de gastroenterocolită, cauza infectării fiind consumul de alimente sau de apă contaminată şi contactul cu persoane infectate. Copiii sunt cei mai expuşi la enterocolite, infecţia răspândindu-se cu uşurinţă în locurile de joacă. Pe de altă parte, restaurantele şi piscinele sunt locuri unde infecţia poate fi luată cu uşurinţă. Diareea, durerile abdominale, greaţa, vărsăturile şi febra sunt principalele simptome ale gastroenterocolitei.

Citeşte şi: Soluţii naturiste pentru simptomele gastritei. Pudra de turmeric calmează mucoasa gastrică şi reduce iritaţiile

Remediile împotriva acestui neajuns urmăresc reducerea simptomelor şi prevenirea deshidratării. Însă care sunt leacurile pe care te poţi baza încă de la primele simptome ale gastroenterocolitei?

Pentru diaree, ceai de fenicul 

Unul dintre cele mai periculoase simptome ale gastroenterocolitei este diareea, deoarece favorizează apariţia deshidratării, care poate provoca la rândul ei alte complicaţii pentru sănătate, cum ar fi apariţia durerilor de cap sau oboseala nejustificată. Poţi combate diareea cu ajutorul ceaiului de fenicul. 

Cum se prepară: zdrobeşti două linguriţe cu seminţe de fenicul într-un mojar cât să se crape boabele. Le pui într-o cană, torni peste ele 200 ml apă fierbinte şi acoperi totul cu un vas. Laşi să se infuzeze 10 minute, apoi strecori şi îndulceşti, dacă vrei, cu puţină miere. Bei câte o cană de trei ori pe zi până la dispariţia episoadelor de diaree. 

Pentru greaţă, sirop de ghimbir

Pentru a evita deshidratarea, este important în această perioadă să bei suficientă apă şi să consumi supe uşoare. Însă, cum să faci acest lucru dacă îţi este greaţă mereu? O poţi ameliora cu ajutorul siropului de ghimbir.

Citeşte şi: Plante de ajutor contra infertilităţii. Ce leacuri pot da rezultate în cazul cuplurilor care îşi doresc copii 

Cum se prepară: cureţi 300 g rădăcină de ghimbir şi dai prin răzătoarea mare. Amesteci 400 g zahăr cu 400 ml apă şi laşi să fiarbă pe foc mic 15 minute. Adaugi apoi ghimbirul şi mai laşi să fiarbă alte 15 minute. Îl laşi să se răcească, apoi îl strecori şi-l torni într-o sticlă din sticlă cu dop. Îl dai la rece şi iei câte una-două linguriţe ori de câte ori îţi este greaţă. Totodată, ghimbirul stimulează şi transpiraţia, ceea ce ajută la reglarea temperaturii organismului şi la prevenirea stărilor febrile.

Pentru crampe abdominale, infuzie de gălbenele

Răcelile la stomac sunt însoţite şi de durere, resimţită ca o gheară în zona abdominală. Infuzia de gălbenele are efect calmant, antispasmsodic şi antiinflamator. Cum se prepară: pui două linguriţe cu vârf cu flori de gălbenele uscate în 250 ml apă clocotită. Acoperi vasul şi laşi la infuzat 10 minute. Strecori şi bei câte două căni pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

Pentru combaterea febrei, oţet de mere

Un alt simptom al gastroenterocolitei este febra persistentă. Pentru a o scădea repede poţi încerca un remediu pe care cu siguranţă îl ai în bucătărie, oţetul de mere. Acesta răcoreşte pielea şi astfel contribuie la scăderea febrei. Combină în cantităţi egale oţet de mere cu apă rece, înmoie prosope curate, pe care le storci şi le aplici pe frunte, abdomen şi picioare. Repeţi procedura după ce s-au încălzit. Un alt remediu cu oţel este să faci baie în apă la temperatura camerei, nu fierbinte, în care ai adăugat în prealabil o cană cu oţet de mere. Pentru a completa tratamentul, poţi dizolva două linguriţe de oţet de mere în 200 ml apă şi bei de două ori pe zi. Pentru un gust mai bun, adaugă şi o linguriţă cu miere. 

Sursă foto: Shutterstock