Somnul paradoxal sau ce lucruri interesante se petrec în corpul tău când dormi

1 shutterstock 304177178 jpg jpeg

În timpul unui somn de opt ore, un adult are patru-cinci cicluri de somn. O fază de somn are între 90 de minute şi 110 minute. Una dintre cele mai interesante etape este somnul paradoxal, cea în care visăm.

În 1924, după dezvoltarea electroencefalografului (EEG), specialiştii au reuşit să studieze ce se petrece în timpul somnului. De atunci, au fost realizate mai multe cercetări care au arătat că somnul oamenilor are mai multe etape, creierul afişând mai multe modele de unde cerebrale cu caracteristice interesante.

Prima etapă este adormirea, care are o durată de 5-10 minute şi care corespunde tranziţiei dintre starea de veghe şi cea de somn.

A doua etapă este somnul uşor, care are o durată de 5-15 minute. În timpul acestei etape, auzim ce se întâmplă în jur, dar nu putem reacţiona. Temperatura corpului scade, iar inima şi respiraţia îşi reduc frecvenţa.

Somnul profund este a treia etapă a somnului. Are o durată de 45-60 de minute, iar în timpul lui se reduc metabolismul şi activitatea cerebrală.

În timpul somnului paradoxal, creierul este foarte activ

A patra etapă a somnului, cea mai fascinantă, este somnul paradoxal, care are o durată de 5-15 minute. Corpul pare a fi paralizat, cu toate că activitatea cerebrală este intensă. Mai este numit şi REM (rapid eye movement - mişcarea rapidă a ochilor) şi în timpul lui, inima bate repede, respiraţia este accelerată, ochii se mişcă, iar tensiunea este crescută. Corespunde etapei în care visăm. Durata somnului paradoxal este mai mare dimineaţa, când şi intensitatea viselor este mai puternică. Este bine de ştiut că somnul paradoxal poate lipsi sau are o durată mai mică la cei care sunt foarte obosiţi. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că este important pentru creativitate, dar ne ajută şi să uităm amintirile dureroase din trecut. De asemenea, faza REM joacă un rol important în transferul informaţiilor din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung. Cercetările au arătat că episodele REM sunt întâlnite şi în ultima fază a perioadei prenatale. 



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg