SOS: Fiica mea vrea să slăbească!

1 62020 original jpg jpeg

Toate adolescentele vor să slăbească şi să intre în tiparul 90/60/90. Multe însă ajung la tulburări metabolice, care le pun sănătatea în pericol pe termen lung. Aşa că problema siluetei lor devine a întregii familii.

Ai o fată care trece dintr-o dietă în alta,cu sau fără voia ta,cu toate că are o greutate normală pentru vârsta şi înălţimea ei?

Din nefericire,interesul tinerelor pentru slăbit se întâlneşte în tot mai multe cazuri.

Chiar şi fetele aflate la debutul adolescenţei visează să aibă siluete filiforme,precum ale modelelor de pe marile podiumuri de modă.

Dacă nu ştii cum să reacţionezi ca mamă într-o astfel de situaţie,găseşti câteva ponturi în continuare!Ce declanşează dorinţa de a slăbi?

Adesea severitatea cu care părinţii îşi cresc copiii poate crea,la adolescenţă,probleme psihologice.

Stresul  provocat de regulile prea stricte ale familiei poate provoca adolescenţilor tulburări alimentare,anorexie sau bulimie nervoasă.

Un alt factor care poate duce la apariţia anorexiei este dorinţa de a fi pe placul anturajului.

Părerea prietenilor are o importanţă covârşitoare la vârsta adolescenţei,iar tinerele trăiesc cu senzaţia că dacă sunt mai slabe,sunt şi mai atrăgătoare.

De aceea,este greu să accepte că anorexia este o problemă de sănătate.

În schimb,adolescentele care suferă de bulimie sunt conştiente de faptul că se confruntă cu o boală şi se simt vinovate pentru faptul că nu-şi pot stăvili pofta de mâncare.

Uneori,părinţii uită că sunt primul model pentru copiii lor. O fată se va raporta la mama ei,pentru a învăţa cum să se comporte ca femeie.

Dacă mama este mereu la regim,fiica deduce că acest fapt face parte din comportamentul feminin.

De aceea,este bine să eviţi să te plângi de formele tale în faţa fetei,iar dacă urmezi o dietă,să-i explici că doar la maturitate este necesar să ţii regim de slăbit,care înseamnă totodată şi un beneficiu de sănătate,în timp ce tinerii trebuie să mănânce variat,căci au nevoie de energie.

Părinţii pot preveni excesele

Ca părinte,poţi observa foarte uşor dacă este ceva în neregulă cu modul în care se hrăneşte fiul sau fiica ta.

Cele mai frecvente semne ale tulburărilor alimentare? Sunt scăderea exagerată în greutate şi refuzul mâncării.

Iată câteva lucruri pe care le poţi face pentru a evita ca ea să rişte să se îmbolnăvească!

-Întăreşte-i încrederea de sine.

-Creează-i o părere bună despre felul în care arată,pentru a nu se lăsa influenţată de părerile celorlalţi sau de modelele şi vedetele care apar în reviste.

-Dacă vrea să ţină o dietă,stabiliţi împreună ce va mânca,urmăreşte dacă o respectă întocmai sau mergeţi împreună la un nutriţionist.

-Acordă o atenţie sporită asupra alimentaţiei ei pentru a evita excesele de orice fel.

-Mâncaţi împreună şi nu-ţi lăsa copiii să ia masa pe fugă în faţa televizorului sau a calculatorului.

-Dacă apar semne ale unei tulburări alimentare,mergeţi împreună la un psihoterapeut şi nu înceta să-i arăţi cât de mult o iubeşti aşa cum e.

-Pe parcursul tratamentului,ajut-o să conştientizeze semnele bolii.