Speranţă pentru cancer! Un medicament nou a vindecat jumătate din pacienţii testaţi

1 113052300 royalmarsden 36995997575 jpg jpeg

Se numeşte berzosertib. Pentru început, a fost încercat pe 40 de pacienţi cu diverse tipuri de cancer. Cu toţii erau în faza finală a bolii, când niciun tratament nu mai funcţiona. Neavând nimic de pierdut, toţi pacienţii au fost de acord să încerce tratamentul. În cazul a mai bine de jumătate din ei, tumorile au dispărut aproape complet.

Berzosertib este descoperirea unei echipe medicale din Marea Britanie, iar medicamentul se află abia în prima fază a testării clinice. Mai sunt multe studii şi analize de făcut până să primească undă verde pentru a fi produs în masă. Însă oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie şi Royal Marsden NHS Trust, care conduc studiile clinice ale medicamentului, spun că speranţele sunt mari.

Unul dintre autorii studiului, Chris Lord, profesor de genomică a cancerului la Institutul de Cercetare a Cancerului, a declarat că rezultatele acestor prime testări au fost „foarte promiţătoare”, adăugând că este neobişnuit ca în studiile din prima fază să existe rezultate clinice.

Ce presupune berzosertib

Medicamentul acţionează asupra celulelor canceroase, oprind înmulţirea şi repararea acestora. Este ceea ce se numeşte un medicament ţintit, adică atacă doar celulele tumorale, nu şi pe cele sănătoase. Altfel spus, acesta vizează modificările genetice sau genele cancerigene, care există în aproape fiecare organism uman, dar sunt activate doar în anumite condiţii, cum ar fi stresul cronic. Conform acestor prime testări, berzosertib este şi mai eficient atunci când este administrat în paralel cu chimioterapia.

Medicamentul este primul testat dintr-o serie de tratamente menite să blocheze o proteină implicată în repararea ADN-ului celulei canceroase.

„Acest studiu a implicat un număr mic de pacienţi. Prin urmare, este prea devreme să spunem că berzosertib este medicamentul care va trata cancerul”, a spus Dr. Darius Widera de la Universitatea din Reading, citat de BBC.

„Cu toate acestea, efectele neobişnuit de puternice ale berzosertib-ului, în special în combinaţie cu chimioterapia convenţională, ne dau motive să fim optimişti în ceea ce priveşte rezultatele următoarelor studii”, a adăugat el.

Un pacient fericit

Philip Malling a fost unul dintre cei 40 de pacienţi care s-au înscris în studiul clinic al acestui tratament. În vârstă de 62 de ani, el a fost diagnosticat cu cancer la colon în 2012. Timp de doi ani a făcut chimioterapie, dar fără niciun rezultat, iar în 2014 boala ajunsese într-un stadiu foarte avansat.

„Mi s-a spus: nu putem face nimic pentru tine. În aprilie 2014, mi s-a spus: probabil că vei muri înainte de Crăciun”, a povestit el.

După şase ani de tratament cu berzosertib, tumorile lui Philip s-au micşorat, iar starea lui este stabilă.

Foto: Philip Malling, @Royal Marsden NHS Trust