Reţeta berii este simplă. Berea are la bază orz, hamei, drojdie şi apă. Toate variantele de bere sunt derivate din această formulă de bază. Uneorie, se folosesc alte boabe, cum ar fi grâul, în loc de orz şi se adaugă şi „adjuvanţi suplimentari de aromă (cum ar fi fructele sau cafeaua). Pe vremuri, înainte ca această băutură să fie înţeleasă pe deplin, ea era folosită ca înlocuitor al apei. De exemplu, berea putea fi transportată pe nave, în locuri unde era imposibil să păstrezi apa curată, însă nu acesta este singurul lucru surprinzător de aflat despre această băutură. 

Opt persoane au murit înecate în inundaţia cu bere din 1814

Pe 17 octombrie 1814, o fabrică importantă de bere din acele timpuri a explodat, valul de bere de 570 de tone a dărâmat zidul de cărămidă al fabricii de bere şi a inundat strada şi casele din jur. Explozia a fost atât de puternică, încât două clădiri s-au prăbuşit, iar, în total, opt persoane au murit în timpul evenimentului nefericit. Un tribunal a numit incidentul ca fiind „un act al lui Dumnezeu”.

Paiele au fost inventate pentru consumul berii