Stigmatele sunt urmele celor cinci răni pe care le-a suferit Iisus cât timp s-a aflat pe cruce,adică cele provocate de cuiele bătute în mâini şi în picioare,precum şi semnul lăsat de înţepătura de suliţă. Există cazuri în care rănile apar numai în palme sau se manifestă sub forma unor zgârâieturi pe frunte,ca urmare a coroanei de spini. Uneori,semnele pot să sângereze ani de zile,nu se infectează şi nu se vindecă în urma tratamentului medical. În plus,acestea sunt însoţite deseori de arome florale.

Rănile Sfântului Francisc

 

Prima persoană care ar fi primit darul stigmatelor este Sfântul Franciscde Assisi,în anul 1224. El se afla într-un pelerinaj când ar fi văzut un înger cu şase aripi,care era răstignit pe o cruce. Curios fiind,s-a apropiat,iar îngerul l-a atins cu o aripă şi atunci i-au apărut stigmatele. Sfântul Francisc nu a dorit să-şi arate rănile şi până la moartea sa a purtat pe mâini şi pe picioare bandaje. De atunci,au fost raportate peste 500 de cazuri de stigmate,iar cercetătorii nu au putut să dea o explicaţie ştiinţifică pentru originea rănilor.

Padre Pio a purtat pe corp semnele cuielor

 

Despre Padre Pio se spune că a fost un sfânt încă din timpul vieţii. A simţit chemarea lui Dumnezeu din copilărie şi a ales să intre în ordinul călugărilor capucini,unde a primit numele de Pius. Era foarte apropiat de credincioşi şi încerca să facă mereu bine în jurul lui. La 24 de ani i-a apărut în palmă un semn roşu,care-l durea. După doi ani,semnele s-au transformat în răni adânci. Acestea nu s-au infectat şi au continuat să sângereze 57 de ani,până la moartea acestuia. Întrucât purta stigmatele şi pentru că alina cu vorbele lui suferinţele celor veniţi să-l asculte,creştinii aşteptau zeci de ore pentru a-l întâlni. A fost acuzat că şi-ar fi provocat apariţia rănilor cu acid,în timp ce mirosul plăcut ar fi provenit de la colonie. Şi el şi-a ascuns stigmatele de ochii curioşilor prin bandaje şi haine cu mâneci lungi. După moarte,rănile i-au dispărut,urmele lor fiind abia vizibile.

Misteriosul caz al Theresei Neumann

 

Născută într-o familie numeroasă şi săracă din Bavaria,Therese Neumann a captat atenţia întregii lumi în 1926,când i-au apărut pe corp răni asemănătoare cu cele ale lui Iisus Hristos. Dornică să-şi ajute părinţii şi fraţii mai mici,ea s-a angajat încă de la o vârstă fragedă,însă,în urma unui accident,a suferit o paralizie parţială şi a rămas cu dificultăţi de mişcare. Din acest motiv,îi era tot mai greu să se deplaseze,iar după o căzătură şi-a pierdut vederea. A rămas imobilizată la pat,iar starea ei de sănătate s-a agravat. Într-o noapte,a avut o viziune cu Sfânta Tereza de Lisieux,iar dimineaţa şi-a recăpătat vederea. Viziunile au continuat şi odată cu ele au apărut şi răni misterioase pe corp,una deasupra inimii,iar celelalte pe membre. Mai mult,din când în când,intra într-o stare asemănătoare unei transe,timp în care plângea cu lacrimi de sânge.  Se spune că din 1926 până în anul morţii sale,1962,Therese nu a mai băut apă şi s-a hrănit doar cu împărtăşanie.

Stigmatele nu au apărut doar în rândurile creştinilor romano-catolici. Au fost semnalate cazuri şi la persoane de confesiune budistă sau la indienii păgâni din America de Sud.