Stilul s-a dezvoltat puternic în anii '90, odată cu reproducerea panourilor vechi şi a afişelor publicitare folosite în designul interior sau a revenirii papioanelor, bretelelor, a fustelor midi şi a pantalonilor evazaţi, în domeniul modei. Iată cum poţi aborda stilul retro în casa şi garderoba ta.

Amenajări interioare

Detaliile fac diferenţa. Alege culori luminoase sau, din contră, pastelate, forme futuriste sau art deco, mobilier şi decoraţiuni de epocă, obiecte emblematice ale designului de interior. Pentru pereţi, alege un tapet colorat, cu modele geometrice pentru a duce jocul până la capăt. Pentru pardoseli, poţi opta pentru parchet, covoare, linoleum sau gresie colorată. Totul este posibil. Amestecă nuanţele pastelate cu un aspect de modă veche, romantic, de exemplu, roz pudră, albastru deschis, verde mentă, cu anumite culori pop mai moderne şi vesele, precum galben canar, verde aprins, roşu intens. Punctează aspectul camerelor cu modele grafice, precum cele geometrice, buline sau dungi. Alege să îţi îmbraci pereţii cu un tapet simpatic şi vesel. Sau foloseşte-te de accesorii, precum perne decorative cu modele pop, covoare sau o lenjerie de pat colorata în nuanţe puternice. Combină materiale diferite: mobilierul din lemn lăcuit închis la culoare, obiecte din plastic, fotolii din piele sau catifea, lampadare din cupru sau decoraţiuni din piatră. Adaugă elemente decorative şi funcţionale, care au străbătut timpul, precum un radio retro, un frigider colorat cu un design de epocă, lumini suspendate din metal sau afişe publicitare din acea perioadă.

Moda

În modă, este un stil ce aduce în prim-plan piese cheie din trecut, cum ar fi fustele şi rochiile creion sau cele cu tăietura în A, pantalonii evazaţi sau bufanţi, jachetele de piele din anii '70, sacourile supradimensionate din anii '80, bluzele pe gât sau în carouri. Nu te mulţumi doar să copiezi un look retro de altădată. Pentru o ţinută de succes, combină piese simbol si contemporane şi astfel vei avea un aspect autentic şi personal. Totul ţine de creativitatea şi modul tău unic de a le purta. Alege ţinute sau piese care şi-au dovedit deja valoarea în timp. De exemplu, din anii '50 avem rochia de seară, simplă în partea de sus şi amplă, cu jupoane bogate, în partea de jos, care îţi va oferi mereu un plus de feminitate. Sau atemporala şi celebra de acum „little black dress”, o piesă vestimentară ce nu trebuie să lipsească niciodată din garderoba unei femei. Pentru hainele de zi cu zi, nu ezita să optezi pentru jeanşi evazaţi, cu talie înaltă, combinaţi cu o cămaşă, o maletă colorată sau un tricou punk. Fustele, rochiile şi sarafanele mini, cu tăietura în A, din anii '60, sunt un must-have al acestui stil. La fel, revin în forţă accesorii şi piese vestimentare specifice anilor '70 sau '80, precum hainele în stil punk, jachetele cu umeri supradimensionaţi, culorile puternice, machiajul în tonuri extrem de tari şi bijuteriile puţin kitsch.

Stilul retro se reduce adesea la alegerea personală. Poate să te atragă prin el însuşi sau îţi poate provoca o anumită nostalgie. Poate fi capricios, poate face aluzie la cultura pop, grafică, strălucitoare, vie şi, de ce nu, uneori poate fi şi kitsch. Şi, mai presus de orice, stilul retro nu este niciodată plictisitor sau clasic.

Sursa foto: Shutterstock