Studiu: Excesul de sare creşte riscul de accident vascular cerebral

1 74530 original jpg jpeg

Sarea consumată în exces nu numai că sporeşte riscul de hipertensiune arterială, ci creşte şi riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral la o vârstă fragedă, potrivit unui studiu recent.

Prea multă sare în dieta adolescenţilor poate afecta în mod negativ vasele lor de sânge,crescând,la maturitate,riscul bolilor cardiovasculare,cum sunt infarctulmiocardic şi accidentul vascular cerebral.Excesul de sare provoacă modificări majore în vasele de sânge,care duc la rigiditate arterială sau la întărirea arterelor,care sunt simptomele precoce ale bolilor cardiovasculare. Mai mult,aportul zilnic de sodiu mult prea mare a fost asociat pulsul mărit. Totodată,nivelurile ridicate de rigiditate atât în arterele periferice ale extremităţilor,cât şi în arterele centrale sunt legate de consumul excesiv de sodiu.

„Adolescenţii şi adulţii de până în 25 de ani consumă mult mai multă sare decât este recomandat iar acest lucru provoacă schimbări în organism,care duc în timp la creşterea riscului de atac de cord sau de accident vascular cerebral”,

Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea Societăţilor Pediatrice Academice din San Francisco,la începutul anului. Pentru studiu,echipa a implicat 775 de participanţi cărora le-au fost măsurate elasticitatea şi distensibilitatea arterei brahiale,localizate în braţul superior.

De asemenea,şi viteza pulsului a fost măsurată,în special diferenţele de viteză pe care sângele le-a parcurs între

carotidă din gât şi artera femurală din zona abdomenului. Cantitatea de sodiu pe care au consumat-o participanţii la studiu a fost măsurată pe durata a trei zile.