Astfel, studiul sugerează că, înainte să devină periculos, SARS-CoV-2 s-a „plimbat” nestingherit printre oameni, transmiţându-se, ca şi acum, pe calea aerului, fără însă a cauza vreun simptom sau vreo boală.

Virusul nu a fost creat în laborator

Iniţial, o formă mai blândă a virusului a ajuns în organismul uman, unde s-a adaptat din ce în ce mai bine, transmisia lui de la om la om fiind nedetectabilă. Odată ajuns în corpul uman, însă, noul coronavirus a început să-şi schimbe trăsăturile genomului. Astfel, în timp, virusul a suferit mutaţii care au dus la pandemia cu care se confruntă în prezent omenirea.

De asemenea, cercetătorii au analizat datele existente ale genomului SARS-CoV-2 şi le-au comparat cu alte coronavirusuri similare. Rezultatul a arătat că secţiuni ale proteinei S din SARS-CoV-2 se îmbină perfect cu celule umane. Acest lucru demonstrează „negru pe alb”, după cum au susţinut cercetătorii, că SARS-CoV-2 îşi are originea într-un proces natural.

De altfel, două caracteristici ale virusului, abilitatea proteinei S de a se mula pe celulele organismului uman şi structura sa distinctă, elimină posibilitatea ca virusul să fi fost creat în laborator.

Citeşte şi: Gelurile dezinfectante: cum le foloseşti pentru a te proteja eficient

Două noi ipoteze

Cu teoria laboratorului ieşită din ecuaţie, cercetătorii s-au axat pe două noi ipoteze. Prima este că selecţia naturală a noului coronavirus a fost la animal, de unde a fost transmisă la om. Totuşi, analiza coronavirusurilor din lilieci şi reptile a arătat, până acum, genomuri similare, însă nu şi identice cu cele de la om. Este, deci, posibil ca aceste animale să nu fie sursa virusului ce a infectat aproape un milion de oameni. Pe de altă parte, tipurile de coronavirusuri la lilieci şi la alte specii de animale sunt foarte diverse, multe nefiind încă studiate.

A doua ipoteză este că noul coronavirus a trecut de la animale la oameni înainte de a fi capabil să cauzeze starea de boală. Este posibil ca evoluţia virusului în corpul uman să fi durat ani, poate chiar deceniipână ca acesta să-şi dezvolte capacitatea de a se transpite cu uşurinţă de la om la om, şi să cauzeze o boală gravă, chiar fatală.

În timp ce unii cercetători încearcă să afle originea noului coronavirus, iar alţii să găsească un tratament, cele mai eficiente soluţii pentru evitarea infectării cu COVID-19 rămân spălatul de pe mâini cu săpun şi distanţarea socială.

Citeşte şi: COVID-19 pe glob: reacţii extreme ale unor oficialităţi