În epoca restaurantelor take-away, a gastronomiei ca hobby şi a ingredientelor exotice la preţuri accesibile, mai este valabilă legenda despre mâncarea cea mai bună din lume, care pentru români e doar acasă? Ce funcţie afectivă mai are masa alături de cei dragi, într-o eră în care ne ducem viaţa mai mult pe internet? Mai au românii nostalgia felurilor de mâncare pregătite de bunica ori de mama? Şi, cel mai important, mai este mâncarea gătită acasă privită ca un semn de afecţiune faţă de cei dragi?

Românii continuă să preţuiască mult mesele alături de apropiaţi, potrivit recentului studiu intitulat „Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul compania de cercetare de piaţă iVox. Şi îşi exprimă sentimentele faţă de cei apropiaţi lor şi prin intermediul mâncării. Gătitul cu dragoste nu e doar un slogan, ci un principiu de viaţă pentru familiile românilor.

Dacă aproape o jumătate din respondenţi (44%) îşi exprimă pur şi simplu prin viu grai aprecierea pentru familie sau prieteni, puţin peste o treime (35%) au declarat că îşi demonstrează afecţiunea oferind un cadou, în vreme ce unu din cinci români (19%) găteşte mâncarea preferată a persoanei dragi.

Masa în familie, o regulă pentru majoritatea familiilor, doar o dată pe zi

De asemenea, studiul Bonduelle confirmă rezistenţa în timp a uneia dintre cele mai persistente trăsături comunitare ale românilor, respectiv convivialitatea: masa în familie a rămas liantul intergeneraţional ultim, care aduce alături părinţi, copii şi bunici.

Astfel, majoritatea respondenţilor (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puţin o dată pe zi, respectiv seara. În acelaşi timp, o cincime dintre respondenţi (20%) au declarat că în ultimul an au luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi. Este posibil ca acesta să fie un efect colateral al muncii la domiciliu, care a forţat adulţii să îşi împartă majoritatea timpului cu copiii, părinţii şi, uneori, cu membri ai familiei extinse.

Mâncarea preparată acasă şi-a păstrat aproape intact şi rolul său afectiv. Atunci când iau masa cu familia, aproape 80% din cei care au răspuns întrebărilor sondajului preferă să mănânce mâncare gătită în casă. Circa 13% dintre respondenţi au declarat că în astfel de ocazii preferă să iasă să mănânce în oraş. Pe de altă parte, proporţia celor care pentru asemenea ocazii comandă mâncare pentru a fi livrată la domiciliu este de doar 8%, astfel că locul meselor pregătite şi consumate în familie pare asigurat şi în viitor.

Cine găteşte cel mai bine: soţia sau soţul?