Studiile anterioare au descoperit că expunerea rară la razele de soare este legată de un nivel redus de vitamina D în sânge, iar deficitul de vitamina D este asociat şi cu un risc mai mare de apariţie a depresiei, mai târziu în viaţă.

Unele persoane care obişnuiau să stea mult timp acasă, fără a obţine vitamina D pe cale naturală, apelau la administrarea de suplimente pentru a compensa acest lucru. Însă, până de curând, nu au existat studii clinice randomizate la scară largă care să testeze dacă suplimentarea cu vitamina D reduce sau nu riscul de depresie.

Acum, rezultatele unui studiu clinic, care implică 18353 de adulţi de vârstă mijlocie şi vârstnici (vârsta medie = 67,5 ani), arată că luarea suplimentelor de vitamina D nu pare să reducă riscul de depresie sau să stimuleze starea de spirit, scrie Psychology Today

Acest studiu a fost realizat de cercetători din cadrul spitalelor didactice ale Şcolii Medicale Harvard, SUA. Potrivit autorilor, obiectivul studiului lor a fost testarea efectelor suplimentării cu vitamina D asupra riscului de depresie şi a stării de bine generale. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA). 

Pentru acest studiu, unei jumătăţi dintre participanţi i s-a administrat un supliment de vitamina D pentru o medie de cinci ani, în timp ce restul au primit un placebo pentru aceeaşi perioadă. Toţi participanţii la acest studiu nu au arătat niciun simptom depresiv relevant din punct de vedere clinic sau semne de depresie la momentul iniţial.

În special, în perioada de tratament de cinci ani, cercetătorii nu au găsit nicio diferenţă semnificativă din punct de vedere statistic între cei care iau vitamina D şi cei care iau un placebo. Pe baza acestor rezultate, autorii concluzionează că suplimentarea cu vitamina D la adulţi nu previne depresia.

FOTO Shutterstock.com