Boala de reflux este frecventă şi poate fi declanşată de multe acţiuni aparent nevinovate pe care le facem zilnic. Simpla schimbare a unora dintre obiceiurile tale cotidiene ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a scăpa de simptomele neplăcute pe care le dă: arsuri, regurgitaţie, senzaţie de nod în gât, durere în piept, dificultate la înghiţire. Ia în calcul şi fumatul, mâncatul excesiv sau în timpul nopţii, alimentele grase, condimentate sau prăjite, medicamentele sau factorii de risc ai acestei afecţiuni: obezitatea, hernia hiatală, o boală autoimună a ţesutului conjunctiv (sclerodermie).

Te hiratezi în timpul mesei

Este un obicei benefic să bei apă adesea, dar contează mult şi când te hidratezi. S-ar putea să simţi nevoia să bei un pahar de apă după masă, dar acest lucru poate duce la arsuri la stomac. Consumul de prea multe lichide în timpul mesei diluează acidul gastric de care ai atâta nevoie pentru o digestie corectă. Dacă îţi place să bei ceva mai rece, aceste lichide vor face vasele de sânge să se contracte şi să solidifice grăsimile. Este un fenomen care îngreunează digestia alimentelor. 

Bei prea multă cafea

Cafeaua este benefică pentru sănătate. Multe persoane nu-şi pot imagina o zi fără o ceaşcă fierbinte de cafea, dar ar fi indicat să se limiteze la acea măsură, dacă suferă de boală de reflux. Cafeaua poate agrava simptomele arsurilor la stomac, iar dacă observi că te resimţi după ce ai băut-o, este cel mai bine să reduci cantitatea şi chiar s-o elimini treptat.

Te întinzi la orizontală după ce mănânci

După o masă copioasă, simţi nevoia să te culci? Dacă suferiţi de arsuri la stomac, acest obicei ar putea să-ţi acutizeze problema. Când stai culcat, toate alimentele pe care tocmai le-ai mâncat vor împinge împotriva supapei dintre esofag şi stomac. Este mai bine să stai la verticală după mese cel puţin 2-3 ore înainte de a merge la culcare.

Citeşte şi:

5 obiceiuri cotidiene care te îmbolnăvesc încet şi sigur. Prin schimbări simple alungi primele semne de dezechilibru

De ce japonezii nu beau apă în timpul mesei. Are legătură cu sănătatea, dar şi cu silueta

Porţi haine prea strâmte

Hainele strâmte te pot face să araţi atrăgător, dar purtarea lor prea des nu este cea mai bună alegere dacă ai boală de reflux. Pe lângă faptul că provoacă probleme cu circulaţia sângelui, hainele nepotrivite pot agrava neplăcerile date de această afecţiune. Pantalonii mulaţi şi curelele strânse pun presiune pe stomac şi înrăutăţesc simptomele.

Alegi exerciţiile fizice nepotrivite

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a te păstra într-o formă bună este să faci mişcare. Tipul de activitate fizică pe care îl alegi te face să te simţi mai bine sau mai rău. Dacă ai arsuri stomacale, ocoleşte gimnastica, ridicarea de greutăţi. Acestea pot agrava simptomele neplăcute ale arsurilor la stomac şi balonarea. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la sport. Optează pentru exerciţii moderate, ca alergarea, mersul pe bicicletă staţionară.

Dormi fără pernă

Dormitul fără o pernă ar putea fi bun pentru gât şi coloana vertebrală, însă nu te va ajuta dacă suferi de boală de reflux. Experţii recomandă poziţionarea capului ceva mai sus decât stomacul pentru a nu favoriza refluxul acidului din stomac în timpul somnului. Poţi folosi perne sau, dacă este posibil, aşază ceva sub saltea ca s-o ţii ridicată şi pentru a avea capul mai sus în timp ce te odihneşti.

FOTO: Shutterstock