Dietă ficat gras. Ce regim să urmezi şi la ce alimente să renunţi

dietă ficat gras jpeg

Dietă ficat gras. Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecţiune cauzată de depunerile de grăsime la nivelul acestui organ. Boala poate fi ţinută sub control cu o alimentaţie corespunzătoare, în caz contrar putând duce la ciroză.

Dietă ficat gras - Ce zaharuri scoţi din alimentaţie

Se recomandă o dietă ficat gras hipocalorică, cu un procent moderat de glucide (mai puţin de 50 de procente din totalul caloriilor totale). Scade şi aportul de alimente cu index glicemic ridicat. Astfel, trebuie să limitezi consumul de: -pâine, paste şi produse de panificaţie din făină albă -orez alb instant sau prefiert -cereale îndulcite -sucuri de fructe şi băuturi carbogazoase, bere -dulciuri din comerţ  

Porţiile recomandate de glucide

Dintre alimentele cu aport de glucide, iată porţiile zilnice permise:

- 4-6 felii de pâine integrală pe zi, sau o cană cu orez/paste, sau 3-4 cartofi medii

- 3-4 fructe întregi, sau 2 căni cu fructe congelate, sau 2 căni cu suc proaspăt

- 200 ml iaurt natur, sau 50 g brânză, sau o cană cu lapte

- o bucăţică de prăjitură fără cremă, sau 2 pătrăţele de ciocolată, sau o lingură de miere/dulceaţă

Dietă ficat gras - Optează pentru dieta mediteraneană

Optează pentru

, bogată în acizi graşi mononesaturaţi şi

. Surse de acizi graşi mononesaturaţi sunt uleiul de măsline extravirgin de primă presă, fructele oleaginoase (neprăjite şi nesărate) şi avocado. Principalele surse din acest compus sunt somonul, macroul, heringul, sardelele, tonul - sau uleiul de in, seminţele de chia, seminţele crude de dovleac.

Regim şi sport

Celor care au ficat gras li se recomandă să piardă circa 5-10 % din greutatea corporală, pentru a-şi ameliora starea de sănătate. Ideal ar fi ca

să fie combinată cu activitatea fizică, pentru a pierde kilogramele în plus.

Dietă ficat gras - Fără grăsimi

Evită

: acestea intră în compoziţia produselor din comerţ, preparate pe bază de grăsimi hidrogenate şi margarină (foietaj, biscuiţi, ciocolată şamd). Redu şi consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în carnea grasă, mezeluri, brânzeturi grase sau maturate, unt de cocos, ulei de palmier, unt şamd. În locul cărnurilor grase, dă prioritate peştelui, cărnii slabe de pasăre, fructelor de mare, lactatelor degresate, laptelui de soia neîndulcit.