Anul acesta au fost trei distanţe de concurs: 5 km, 10 km şi 21 de km,  parcurse de către concurenţi atat prin interiorul Parcului Natural Vacăreşti, pe poteci de trail cât şi pe digul parcului.

Ce spun ambasadorii cursei?

Mircea Vintilă, realizator radio, activist pentru mediu: E despre alergare, e despre o faptă bună, susţinerea unei specii care e protejată şi atunci ar trebui să fiu şi eu pe listă. Eu fac destul de mult sport şi anul acesta am alergat două semimaratoane de munte, mi-au mers destul de bine şi ritmul meu de antrenament e relativ constant. Suprafaţa de alergare din parcul Văcăreşti e faină, adică nici asfalt, nici munte să zici că e un efort deosebit în urcare si atunci cred că o să mă simt destul de bine. Am experienţa unor alergări pentru care nu m-am pregătit nici fizic şi nici psihic, au fost dezastruoase, aşa că mi-am propus să încerc măcar din punct de vedere psihic să abordez cursa aceasta într-un mod foarte serios. M-am înscris la semi-maraton.”

Camelia Potec, campioană olimpică la nataţie, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern: “Este mult mai grea cursa atunci când participi decât atunci când dai startul sau când vii să-i încurajezi pe alţii. A fost o experienţă. Mă bucur că am făcut acest lucru pentru o cauză şi anume pentru ţestoasele din parcul Văcăreşti. Am avut tendinţa să renunţ, m-am şi oprit o dată tocmai ca să nu mă accidentez pentru că terenul nu e tocmai plat, dar am continuat pentru că mi-am propus să alerg 5 km şi iată că am terminat cursa de 5 km. În momentul în care porneşti la o cursă, oricât de greu ţi-ar fi, chiar dacă ritmul este mai mic pe parcurs, important este să rezişti până la final”.

Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, antrenoare: “Pentru mine a fost o experienţă frumoasă având in vedere că n-am mai alergat de foarte mult timp şi nu am crezut că voi face toată tura, cei 7 km, nu cei 21 la care m-am înscris. Dar a fost foarte frumos pentru că am alergat pe un drum pe care nu am mai alergat până acum, într-un parc frumos şi sper să se strângă acei bani pentru a putea să ajutăm ţestoasele din parc. A fost o provocare pentru mine şi o alergare plăcută”.

La nivelul României, ţestoasa de apă este clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea şi fragmentarea habitatelor. Populaţiile sunt ameninţatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării şi uciderea deliberată sau accidentală de către pescari sau conducători auto.

Pentru a proteja cele aproximativ 50 de ţestoase care vieţuiesc în Parcul Natural Văcăreşti, taxele de înscriere  la prima ediţie Sun Challenge Văcăreşti (din 2018) au fost donate pentru a le proteja căminul şi a le ajuta să îşi păstreze habitatul. Au fost amplasate insule de sorire şi s-au demarat lucrările pentru amenjarea a 1000 de metri de plajă dedicată depunerii ouălor ţestoaselor.

Această a doua ediţie a competiţiei sprijină în continuare ţestoasele de apă pentru că este momentul ca  Asociaţia Parcului Natural Văcăreşti să treacă la nivelul următor - asigurarea supravieţuirii populaţiei pe termen lung prin creşterea numărului de ţestoase din parc şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea puilor.

Astfel, taxele participanţilor din această ediţie vor fi utilizate pentru crearea unor “grădiniţe pentru ţestoase”, microhabitate necesare juvenililor. Puii de ţestoase nu sunt buni înotători şi au neapărată nevoie de zone amenajate special (cu apă puţin adâncă, capabilă să se încălzeasca rapid, lipsite de stuf şi bogate în surse de hrană).

Parcul Natural Văcăreşti este prima arie protejată urbană a ţării, cel mai mare spaţiu verde al capitalei. Aici au fost identificate deja peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind specii protejate.