O răceală în timpul unei călătorii în altă ţară îţi poate răpi voia bună, dar îţi oferă posibilitatea să încerci remedii locale, o variantă a clasicei supe de pui. Unele ingrediente sunt universale, precum ceaiurile fierbinţi, ghimbirul, mierea, usturoiul, în timp ce altele ar fi mai bine să nu-ţi fie divulgate, cum ar fi şopârlele deshidratate. Toate au în spate o tradiţie de sute de ani. O parte dintre remediile ciudate sunt folosite exclusiv într-o anumită ţară. În SUA, de pildă, în Texas, mai precis, se obişnuia masarea picioarelor de seu de vită sau a pieptului cu gunoi de grajd de vacă. Acesta din urmă deschidea rapid sinusurile.

În acest sezon rece, poate vei găsi utile unele dintre leacurile pe care le folosesc alte naţii.

Indienii se tratează cu lapte cald cu turmeric

O ceaşcă de lapte cald este balsam pentru gâtul inflamat, dar remediul numit în India Haldi ka doodh are ceva în plus: localnicii pun în laptele cald turmeric bogat în antioxidanţi, ghimbir, miere şi boabe de piper negru. Turmericul s-a dovedit de ajutor nu doar în răceală. Alungă indigestia şi durerile de dinţi.

Piureul de napi, folosit adesea ca leac în Iran

Bogată în vitamina C şi calciu, această legumă, napul, a fost folosită în medicina populară ca purificator de sânge. În Iran, o farfurie de napi fierţi sau piure ţin loc de supă de pui. Leacul numit shalgam este de ajutor şi pentru combaterea congestiei nazale.

În Ucraina se prepară Gogol-Mogol