Suplimentele cu ulei de peşte pot crea probleme de sănătate? Când e mai bine să le eviţi

1 medicine g2e50dca83 1280 jpg jpeg

Oricât de bune ar fi suplimentele alimentare, dacă nu sunt păstrate corect sau depăşesc termenul de valabilitate, acestea îţi pot face mai mult rău şi provoacă reacţii adverse.

Suplimentele cu ulei de peşte care aduc un plus de acizi graşi Omega-3 şi de vitamine D şi E sunt unele dintre cele utilizate suplimente. Susţin imunitatea, menţin sănătatea oaselor şi dinţilor, ajută sistemul nervos şi pe cel cardiovascular. Cu toate acestea, acestea trebuie păstrate corect - la temperaturi sub 25°C, departe de căldură, lumină puternică - şi consumate în termenul de valabilitate, altfel pot conduce la apariţia unor probleme de sănătate.

Reacţiile chimice care fac uleiul de peşte să devină dăunător

Cercetări recente au scos la iveală faptul că multe suplimente cu ulei de peşte Omega-3 pot să devină râncede, ceea ce se întâmplă când oxidează. Uleiul de peşte poate să oxideze destul de uşor şi acest fenomen se petrece mai repede atunci când este expus la căldură sau lumină. Motivul pentru care peştele şi uleiul de peşte se pot deterioara rapid este că sunt surse bogate de acizi graşi polinesaturaţi Omega-3. Mirosul lor devine neplăcut, dar, mai mult decât atât, sunt dăunătoare.

Cunoscuţi pentru efectele antiinflamatoare, acizii graşi Omega-3 se caracterizează prin numărul mare de legături duble reactive. Această structură chimică face ca acizii Omega-3 să fie flexibili şi receptivi în interiorul celulelor. Aceeaşi trăsătură explică şi de ce aceşti acizi graşi sunt atât de vulnerabili la efectele oxigenului. Pe măsură ce uleiul de peşte se oxidează, în ulei încep să se formeze substanţe numite peroxizi lipidici, aldehide şi cetone dăunătoare. Acestea emană mirosul şi gustul neplăcut al peştelui stricat.

Rata cu care moleculele de Omega-3 se oxidează depinde de o serie de factori, inclusiv de modul în care a fost prelucrat uleiul. Odată ce un ulei a început să se oxideze, nu mai există întoarcere. Din acel moment, este pur şi simplu o chestiune de timp până când uleiul devine rânced şi contracarează beneficiile acizilor graşi.

Citeşte şi:

Atenţie la excesul de suplimente! Supradozarea anumitor vitamine favorizează apariţia cancerului

Ce suplimente alimentare s-au dovedit utile în caz de balonare şi când e cazul să mergi la medic?

Uleiul de peşte rânced creşte colesterolul rău

Până acum, studiile au arătat că acele capsule cu ulei de peşte care au oxidat pot avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol. Cel puţin două studii comparative până în prezent arată că consumul de ulei de peşte rânced poate creşte nivelul de colesterol rău. În studiile făcute pe cobai, s-a descoperit că acizii graşi oxidaţi provoacă leziuni unor organe, favorizează inflamaţia şi apariţia aterosclerozei.