Suplimentele naturale în pericol?

1 74761 original jpg jpeg

Pe site-ul Comisiei Europene, a apărut un chestionar prin care cetăţeanul este consultat asupra menţiunilor pe care doreşte să le vadă pe ambalajele suplimentelor naturale tradiţionale.

În funcţie de răspunsurile obţinute,se va decide la nivel european dacă se pot folosi menţiuni bazate pe utilizarea tradiţională a plantelor medicinale sau dacă folosirea acestora va fi permisă doar în urma unor studii clinice extinse şi foarte costisitoare.

INTERVIU cu dr. Pavel Chirilă,medic recunoscut pentru lupta împotriva cancerului,specialist în tratamente naturiste.

1) Domnule Profesor,legat de plantele medicinale,se aude că la nivel european vor fi schimbări importante….

Da,în acest an au fost formulate o serie de chestionare care în principiu ar trebui să indice dacă suplimentele din plante medicinale pot fi folosite pe bază de tradiţie sau doar pe bază de studii ştiinţifice. De curând a apărut şi versiunea în limba română a chestionarului adresat cetăţenilor.

2) Ce este defavorabil plantelor medicinale în acest chestionar?

Înainte de a răspunde la acest chestionar,cei care îl completează trebuiau să fie informaţi despre contextul în care răspund şi de consecinţele răspunsurilor pe care le dau. Se pune problema dacă să se continue utilizarea produselor din plante pe baza tradiţiei istorice,care de fapt le-a demonstrat calităţile şi absenţa aproape cu desăvârşire a efectelor adverse,sau dacă să se considere că nu se ştie nimic despre ele şi să poată fi utilizate doar după efectuarea unor studii foarte extinse şi costisitoare,adică să se reinventeze folosirea lor.

3) Ce implică aceste studii?

Se doresc studii complexe,realizate pe oameni sănătoşi. Aceste studii în prezent nu există,iar elaborarea lor ar implica costuri foarte mari şi durate mari de timp.

4) Ce urmări poate avea acest proces?

Din cauza faptului că aceste studii nu există,e posibil ca,o lungă perioadă,suplimentele din plante medicinale să dispară de pe piaţă până la eventuala obţinere a acestor dovezi ştiinţifice. De asemenea,din cauza costurilor ridicate necesare reconfirmării calităţilor plantelor medicinale,vor reapărea mult mai puţine produse şi cu preţuri mult crescute faţă de cele actuale. În acest context,multe specii de plante vor dispărea din utilizare şi,cu ele,o bună parte din tradiţia popoarelor europene.

5) Daţi-ne câteva exemple de întrebări din acest chestionar.

Spre exemplu,întrebarea nr. 15:

Consideraţi că mesajul privind existenţa unui efect benefic asupra sănătăţii,pe care îl vedeţi pe eticheta unui produs alimentar care conţine o substanţă vegetală,este susţinut de dovezi ştiinţifice?

Cine nu cunoaşte sau nu are încredere în tradiţia folosirii plantelor medicinale,în mod normal,va bifa „da“,însă acest lucru ar duce practic la impunerea studiilor ştiinţifice.

Cine cunoaşte şi apreciază foloasele plantelor medicinale şi ştie că acestea se folosesc traditional,nemaicontând dacă există sau nu dovezi stiinţifice actuale,va bifa „nu“.

Întrebarea 16:

Pe ce credeţi că ar trebui să se bazeze menţiunile referitoare la sănătate:

-pe dovezi ştiinţifice care au fost evaluate înainte de comercializarea produsului

-pe dovezi ştiinţifice fără o evaluare prealabilă

-pe utilizarea tradiţională a substanţei vegetale în UE

-pe utilizarea tradiţională a substanţei vegetale în afara UE

-nu este nevoie ca menţiunile referitoare la sănătate să fie susţinute ştiinţific

-nu ştiu/nu am nicio opinie

În acest caz,din nou o persoană care nu cunoaşte contextul prezentat anterior,în mod natural nu ar bifa răspunsurile 3,4 şi 5 care susţin utilizarea tradiţională a plantelor medicinale.

La întrebarea 17:

Aţi achiziţiona un produs alimentar care conţine o substanţă vegetală despre care se pretinde că are un efect benefic pentru sănătate,care a fost utilizată în mod tradiţional timp de mulţi ani,existenţa pretinsului ei efect benefic fiind transmisă din generaţie în generaţie,în condiţiile în care efectul benefic nu este susţinut ştiinţific?

Şi în acest caz,dacă nu cunoaştem contextul,putem da importanţă studiilor ştiinţifice despre care am discutat la începutul interviului. Răspunsul unei persoane avizate nu ar putea fi decât „da“,fiindcă de sute de ani cumpărăm produse din plante medicinale cu efecte benefice pentru sănătate,utilizarea tradiţională este un element esenţial atunci când discutăm despre plantele medicinale.

La întrebarea 21:

Atunci când alegeţi un produs alimentar care conţine o substanţă vegetală,cât de încrezător sunteţi că el nu va avea niciun posibil efect advers asupra sănătăţii? 

-foarte încrezător

-destul de încrezător

-uşor încrezător

-complet neîncrezător

Utilizarea plantelor medicinale de mii de ani,timp în care acestea şi-au dovedit eficienţa şi lipsa reacţiilor adverse,ar trebui să-i facă „foarte încrezători“ în produsele pe bază de plante medicinale pe cei care le folosesc şi le apreciază.

6) Pe lângă aceste întrebări,chestionarul mai prezintă inconveniente?

În primul rând,chestionarul este greu de găsit pentru un cetăţean neinformat,versiunea în limba română a apărut recent,iar termenul limită este foarte strâns:1 iunie 2017. Doar împreună putem reuşi să susţinem utilizarea tradiţională a plantelor medicinale,moştenită de mii de ani,şi pentru asta,cui îi pasă de aceste produse e bine să compleze acest chestionar în cunoştinţă de cauză,accesând linkul de mai jos şi selectând limba română:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/evaluation-claims-regulation-public-consultation