Sistemul Medical MedLife a desfăşurat un nou studiu, prin intermediul propriei divizii de cercetare, pentru a evalua gradul de imunizare dobândită natural sau în urma vaccinării, în România, la nivel urban. Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în oraşe cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi rata de infectare: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ – zona 2. Au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de proteină) care măsoară cantitativ nivelul anticorpilor şi IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor. 

În urma rezultatelor s-a aflat că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane: „Facem publice rezultatele unui nou demers de cercetare desfăşurat integral din resurse proprii şi exclusiv cu medicii şi specialiştii MedLife. Datele arată că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluţie majoră a ratei de imunizare, având în vedere că în luna mai a anului trecut noi, MedLife, anunţam, în premieră, că imunitatea populaţiei din România la COVID-19 este sub 2%. Mai mult, dacă extrapolăm datele şi luăm în calcul şi mediul rural, probabil, discutăm despre 10-12 milioane de români care au trecut prin boală, ori s-au vaccinat. Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul să ne relaxăm. Studiile referitoare la tulpina Delta, arată, fără echivoc, că imunitatea naturală, cea obţinută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în faţa noii tulpini Delta. Valul 4 este mai aproape decât se credea iniţial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecţioase.

Soluţia e una singură: vaccinarea. Dacă nivelul ridicat de imunizare naturală ar fi fost însoţit de o rată la fel de mare a imunităţii prin vaccinare, probabil România ar fi stat foarte bine în Europa. Campania de vaccinare s-a dovedit a fi excelent organizată, în special având o acoperire teritorială şi disponibilitate foarte bună a stocurilor de vaccin, dar este nevoie de o amplificare şi mai intensă din punct de vedere comunicare, respectiv este nevoie de implicarea colectivă a tuturor instituţiilor, a clasei politice, a oamenilor de business, mass-media, artişti, societate civilă pentru a informa populaţia în legătură cu importanţa acestui fenomen şi pentru a creşte, în cel mai scurt timp posibil, rata de vaccinare. Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem şansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiţii şi turism‟, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Multe persoane asimptomatice au trecut prin boală